пазар, Ухан
на снимката: пазарът на Ухан, откъдето тръгна заразата с коронавирус

Световната здравна организация (СЗО) ще изпрати мисия в Китай, която ще проучи произхода на COVID-19, но времето на посещението все още не е уточнено, съобщи днес на брифинг директорът на СЗО за извънредните ситуации в здравеопазването Майкъл Райън.

„В момента обсъждаме /мисията/ с колегите си от Китай“, отбеляза той. „Доколкото разбирам, все още не е определена конкретната дата на научната мисия. Но чакаме най-ранната възможност за провеждане на такава мисия с участието на учени от различни страни.“

Целта на мисията, добави Райън, е да „разбере произходът на вируса“.

„Хубаво е да се отбележи положителният сигнал от Китай, че страната е отворена към такъв подход“, добави експертът.

„Всички страни разбират важността на изследването на произхода на вируса,“ добави генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. „Защото по този начин, изучавайки произхода на вируса, можем да предотвратим появата му в бъдеще“.

На свой ред Мария Ван Керхове, ръководител на нововъзникващите отдели по болести и зооноза на СЗО, заяви, че една от основните задачи за учените в момента е „идентифициране на междинния носител“. Тя приветства възможността „да ангажираме международната общност, за да разберем произхода на вируса и взаимодействието между диви животни и хора“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук