Швеция вече не е уверена в стратегията си
Швеция не наложи тежки мерки срещу пандемията /Снимка: ozy.com/

Швеция не прие затегнати ограничителни мерки срещу коронавируса, за да изгради групов имунитет и да спаси икономиката си, но последните прогнози вещаят обратния ефект. Според агенцията, отказът от ограничителни мерки ще задейства масивна обществена и икономическа криза в Швеция. Въпреки, че се отказа да въведе строга карантина, странта е изправена пред силен икономически спад и нарастваща безработица, което може да доведе до тежка криза, пише „Блумбърг”.

През април нивото на безработица в страната, което е сезонно по-ниско, достигна 7,9%, което е доста над прогнозите. С изключение на сезонните фактори, процентът на безработица в момента е 8.2%. Най-важният принос за влошаването на икономическата ситуация в е спадът в сектори като туризъм и ресторантьорство.

Според Йохан Дженсън, анализатор на изданието, ситуацията може да се влоши. Прогнозите сочат увеличение на безработицата до 17%, ако потреблението не отбележи ръст в близко бъдеще.

Властите на страната възнамеряват да приемат законопроект, който улеснява работодателите да уволняват служители. Документът се разработва от 2018 г.

Тази инициатива предизвика недоволство сред синдикатите и опозиционните сили. Последните са готови да обявят вот на недоверие на премиера на страната Стефан Льовен.

Швеция отказа да наложи строги ограничения заради пандемията от коронавируса. Въпреки разпространението на заразата, в страната продължават да функционират производствени предприятия, училища и детски градини. Властите се ограничиха с това да призовават жителите да вземат лични предпазни мерки.

В момента в страната са регистрирани над 34 000 заразени, от които повече от четири хиляди са починали. По броя на заразените и жертвите страната е изпреварва в пъти своите съседи – Дания, Норвегия и Финландия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук