Тодор Тагарев
На снимката: Тодор Тагарев/ Източник: БТА

Член 5-и от договора за НАТО е в сила, това е посланието от Мюнхенската конференция. И никой не го поставя под въпрос.

Това заяви пред БНР министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев, който е част от българската делегация на Мюнхенската конференция.

Той направи този коментар във връзка с изявлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО,

че ако не увеличи разходите си за отбрана, той (Тръмп – б.р.) „би насърчил“ Русия

„да направи каквото си поиска“.

Общото мнение (по време на Мюнхенската конференция – б.р.) е, че Член 5-и е в сила, няма как да не бъде в сила. Ще бъде задействан, когато има необходимост, и НАТО няма да отстъпи и сантиметър от територията на страните пред който и да е агресор“, уточни министърът на отбраната пред БНР.

Той подчерта, че е ясно, че всички страни трябва да заделят повече средства за отбрана:

„Има още страни, които още не са стигнали 2% от БВП за отбрана, но отделят много големи ресурси за оказване на помощ за Украйна. Което също е важен елемент на стратегията за гарантиране на нашата сигурност“, обясни министърът.

Ясно е и има нагласи, че Европа трябва да увеличи отбранителния си потенциал, подчерта още той.

Европейският стълб в НАТО трябва да бъде засилен и това се разбира много добре от участниците в конференцията в Мюнхен“, подчерта Тодор Тагарев.

Той коментира и изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, който днес беше категоричен, че Украйна ще си върне завзетите територии.

„Изявлението в Мюнхен на президента на Украйна Володимир Зеленски не беше: „Аз искам вие да ми дадете“, а беше: „Ние правим много неща, даваме големи жертви, за да гарантираме своята сигурност. Това е важно, за да се гарантира сигурността на Европа“. Това се разбира и беше посрещната много топло неговото изявление“, коментира още министърът на отбраната.

Пред националното радио министърът потвърди, че „в ход е операцията по транспортирането на БТР-ите за Украйна“, като подчерта, че логистиката е сложна и „това се оценява от украинската страна“.

„България ще продължи да подпомага Украйна. Фирмите в сектора (оръжейно производство – б.р.) имат намерение да увеличат своя капацитет, включително и възползвайки се от новите европейски инструменти за съфинансиране на дейности по разширяване на техния производствен капацитет“, подчерта той.

Като „тотална безпардонност на режима в Кремъл“ определи проф. Тагарев смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

„Факт е, че режимът в Кремъл направи така, че той да не е сред живите“, коментира българският министър.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук