Народно събрание, парламент
Снимка: БТА

Исканията за оставки в правителството се увеличиха с още едно – това на военния министър. След като от БСП поискаха главата на премиера Николай Денков заради негово изказване, в което той нарече зърнопроизводителите „терористи“, днес на дневен ред беше поставена ставката на военния министър Тодор Тагарев. Причината – падналия дрон с невзривена мина край бреговете на Шалба.

„Ние няма защо да си мислим, че тази война ще ни заобиколи по някакъв начин. Да, има си рискове за България“ и „Може да се предположи, че дронът край Тюленово е свързан с войната, която Русия започна срещу Украйна“, вероятно са ядосали както опозицията, така и партньорите в управлението ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова военния министър да бъде по-подготвен, когато излиза и коментира важни теми като падналия дрон и

оприличи случая като този с кораба „Вера Су“.

„Мисля, че Тагарев, когато излиза пред медии, при такъв случай, трябва да излезе напълно подготвен. Това е чувствителна тема и не бива да се спекулира“, заяви Борисов.

Той посочи, че партията му подкрепя кабинета,

но няма да мълчат, когато се правят грешки.

Делян Пеевски от ДПС заяви, че очаква днес да бъде свикана извънредно комисията по отбрана, където да бъде изслушан министър Тагарев. Той коментира, че очаква военният министър да запознае депутатите със случая.

Оставката на министъра поискаха от БСП и „Има такъв народ“.

Според лидера на левицата Корнелия Нинова случаят с падналия дрон показва „еманация на липсата на държава“. На въпрос за това дали трябва да има притеснения за националната сигурност Нинова отговори утвърдително.

Този факт оправдава нашата позиция от началото на войната, че трябва да се търсят преговори и мирен изход. Намираме се на няколкостотин километра от бойното поле, можеше и да се очаква, че ще се случи такова нещо, така че отново призоваваме да се прекратят военните действия от двете страни и да се търси мирен изход от кризата“, каза тя, цитирана от БТА.

По думите ѝ случаят показва пълна безотговорност и липса на държава.

Не може от снощи вечерта до днес никой да не реагира, защото не можело да се реагира в тъмната част на денонощието. Второ, всички видяхте как се обезврежда това съоръжение – с пушещ върху него полицай, с друг, който по потник гази из водата и пада от камъните, и го пипа с пръст, за да види дали мърда. Това е еманация на липсата на държава“, заяви Нинова.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов също поиска оставката на военния министър Тодор Тагарев. По думите му министърът „се държи като министър на отбраната на чужда държава„. Той предположи, че дронът е украински, тъй като, ако е бил руски, министърът щял „да се качи върху него“.

Интересно ми е да разберем боеприпасът от коя страна е дошъл“, каза още той, цитиран от БНТ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук