Тодор Тагарев
На снимката: Тодор Тагарев/ Източник: БТА

Гарантираме нашата собствена сигурност, когато помагаме на Украйна. Дори минимално да помогнем на Украйна, това си струва.

Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев, който взе участие в Годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на Република България.

Коментарът му беше направен по повод решението на парламента, с което страната ни ще предостави допълнителна военна помощ на Украйна – неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р от зенитно-ракетните комплекси С-330 и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие c калибър 5.56×45 мм, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Попитан за сигурността в Черно море министър Тагарев заяви, че е информиран, че

има предпоставки за инциденти.

„Руски кораби шетат из нашата изключителна икономическа зона, предприемат провокативни и силови действия спрямо търговски кораби на други страни. Всичко това носи рискове за нашата сигурност“, посочи той, цитиран от БТА.

Военният министър обясни, че руската страна е обявила за учение във водите на Черно море, което обаче не се провежда.

Няма такова учение, това е просто повод, който Русия използва, и привидно провеждайки учение, тя се опитва да блокира износа на украинско зърно“, коментира Тагарев.

По думите му това пречи и за реализиране на българските интереси, включително икономически.

Относно проекта за бойна машина на пехотата за Сухопътните войски Тагарев посочи, че има предвидено солидно индустриално участие в реализирането на този проект.

Той призова първо да бъдат информирани депутатите.

Министерският съвет, Министерството на отбраната, всички екипи преди това работиха много сериозно, бързо взехме решенията. Чакаме Народното събрание да реши за този проект, добави министърът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук