Тодор Тагарев
Тодор Тагарев. Снимка: БТА

Няма да подавам оставка. Премиерът Денков ще подаде своята на 6 март. Защо да подавам два дни по-рано. Няма смисъл. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев на изслушване в парламентарната комисия по отбрана във връзка с военната помощ за Украйна и процеса за придобиване на трикоординатни радари.

Той заяви, че е готов по всяко време да говори с колегите от ГЕРБ и ПП-ДБ.

„Престижно е в евроатлантическата общност да се помага на Украйна и тук може би има някаква борба кой има принос за този престиж“, отговори Тагарев на въпрос защо получава критики. „Няма нужда да се борим кой повече помага и кой по-малко, трябва да работим заeдно“, добави той.

„България е една от страните, които предоставят пропорционално най-много помощ за Украйна. И до момента сме предоставили значителни обеми помощ. Предоставили сме над 7000 тона материални средства, основно боеприпаси. Предоставили сме десетки хиляди едрокалибрени боеприпаси, милиони патрони и много други неща на Украйна. И ще продължим да правим това според нашите възможности“, обясни министърът.

„Помагайки на Украйна, помагаме на себе си. Ако Украйна се защити, ще имаме по-добра сигурност в Европа“, заяви той.

Правителството възнамерява да окаже допълнителна военна помощ на Украйна, подчерта министърът.

В Народното събрание е внесено предложение, чието одобрение ще позволи на Министерството на отбраната да продължи да работи в тази посока, обясни Тагарев.

По думите му бронетранспортьорите, които София вече реши да предостави на Киев, са извозени до място, където ще бъдат натоварени на влакове, като е изработен и график за влаковите композиции. Забавянето на тяхното изпращане беше един от аргументите, с които по-рано днес Бойко Борисов и Делян Пеевски се обявиха против оставане на Тодор Тагарев на поста военен министър. Борисов поиска той да бъде сменен, а Пеевски оцени работата на министъра като „нулева“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук