България, еврозона

България иска да ускори приемането си в Еврозоната и обосновава това с кризата с коронавируса. В момента Европейската централна банка предоставя пари, но това ще помогне предимно на държавите-участнички в зоната, пише германският „Тагесшау“.

В разгара на кризата с коронавируса българското правителство обяви, че иска да ускори процедурата по приемането на еврото. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че страната ще кандидатства до края на април в „чакалнята на Еврозоната“.

Причината за решението е постигнатото съгласие между министрите на финансите на държавите от ЕС относно спасителния пакет във връзка с кризата с коронавируса. Сегашната криза показва, че България трябва да стане член на Еврозоната, написа Борисов в своята страница във „Фейсбук“.

Той посочва, че Европейската централна банка предоставя много пари за преодоляване на икономическите последици от корона-кризата. Парите обаче са предназначени предимно за държавите от еврозоната. Останалите трябва да вземат кредити с високи лихви. Бързото влизане при еврото е необходимо, за да може България – най-бедната държава от ЕС, също да се възползва от предимствата на еврозоната в случай на кризи, пише изданието.

Промяна в стратегията

Борисов промени досегашното виждане на България относно въвеждането на единната валута. Малко преди началото на кризата той отложи кандидатстването за „чакалнята“ за юли 2020 г. Аргументът му беше, че иска да даде на българите повече време за постигането на „абсолютен консенсус“ относно въвеждането на единната европейска валута.

По данни на социологически изследвания от началото на 2020 г. едва 19 % от българските граждани подкрепят приемането на еврото. Освен това повече от половината от населението настоява за референдум по този въпрос. Парламентарно представените партии, от друга страна, са единни относно приемането на България в Еврозоната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!