Жозеп Борел
на снимката: Жозеп Борел

Чашата на търпението на ЕС към управлението на Ердоган явно е преляла. Брюксел спира 75% от предприсъединителните фондове за Анкара, съобщи „Дойче веле“, като добави, че Европарламентът е получил писмо със съответния текст от кабинета на комисаря по външните работи на блока, Жозеп Борел. Турция вече ще взема само по 168 милиона евро годишно, като 150 милиона от тях са за укрепване на демокрацията и върховенството на закона, а останалите – за селските региони. Посланието е ясно – докато Турция не възстанови демокрацията, с пари ще се помага само за това. Решението може да сложи началото на края на лицемерната игра между Анкара и Брюксел, при която едните заблуждават, че искат да бъдат приети, а другите – че искат да ги приемат.

Подобна стъпка се очакваше от доста време, предвид политиката на Ердоган, който практически се конфронтира с някои международни правила, с ценностите на ЕС и с редица негови членове. Конкретният повод за решението бе обявен от еврокомисар Борел, който обоснова съкращенията с неприемливата турска военна операция в Северна Сирия и незаконните сондажи край Кипър.

ЕС се съгласи на ускоряване на преговорите за членство на Турция в ЕС през 2016 година като част от многомилиардния пакет договорености за спиране на емигрантите, идващи през турска територия. Предприсъединителният процес обаче е в застой поради авторитарните действия на Ердоган и практически непрекъснатите търкания с ЕС или отделни негови членове, като на особено напрежение и непрекъснати провокации е подложена Гърция.

Орязването на предприсъединителното финансиране е първата осезаема реакция от страна на Брюксел. Съкращенията обаче няма да засегнат онези 3,5 млрд. евро, които Анкара трябва да инкасира по сделката за предотвратяване на достигането на бежанци до Европа.

ЕС се задоволи с вербален протест срещу турската операция против кюрдите в Северна Сирия, но сондажите край Кипър, засягащи пряко страни-членки на блока, бяха червената линия, след която последва реакция. ЕС вече бе предупредил Анкара за възможните последствия от нелегалните сондажи за газ край кипърските брегове. Още през ноември Брюксел обяви, че това може да доведе до режим на санкции.

Турция обаче продължава да твърди, че сондирането е в рамките на териториалните й права, или поне на тези на кипърските турци. Президентът Ердоган освен това системно заплашва Европа с отприщване на нови бежански вълни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук