Татус

Мъж пристигнал в болницата „Джаксън Мемориъл” в Маями, Флорида в безсъзнание, с високо ниво на алкохол в кръвта. Той е бил на 70 години, имал е заболяване на белите дробове, сърдечни проблеми и диабет. Имал и три думи, татуирани с големи черни букви в гърдите му: „Не възкресявай”.

Лекарите в Болница не бяха сигурни как да продължат.Съобщението на гърдите му беше ясно, но имаше подозирания и лекарите нямаха възможност да разберат дали татуировката е искрена или е направена импулсивно.

Усилията да се свържат с близките роднини на човека бяха неуспешни. Лекарите прилагаха известно лечение, за да повишат нивото на съзнание, но той не реагира достатъчно, за да говори и да обсъжда желанията си за края на живота си.

„Първоначално решихме да не зачитаме татуировката, като се позоваваме на принципа, че не избираме необратимия път, когато сме изправени пред несигурност”, пишат в писмо, публикувано в New England Journal of Medicine в четвъртък.

След като комисията по етика разгледа странния случай, консултантите посъветваха лекарите да зачитат татуировката на мъжа – „не възкресявай”.

„Те предположиха, че е най-разумно да се заключи, че татуировката изразява автентично предпочитание и че законът понякога не е достатъчен”, пише комисията.

Здравето на човека се е влошило и по-късно той починал, без да бъде възстановен. Преди да умре, медицинският персонал открил, че всъщност пациентът попълнил предварително формуляр, изразяващ желанията му за края на живота, които съответстват на неговата татуировка.

Различните държави и територии имат различни закони, когато става дума за предварително планиране на грижите и за правни директиви. Съществуват обаче общи принципи, включително зачитане на правото на възрастен, който има умствената способност да планира предварително здравното си обслужване.

„Общностната етика е, че автономното решение на пациента трябва да се вземе под внимание от медицински екип”, каза Ян Олвер, онколог и биоетик в университета на Южна Австралия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук