Днешният 7 август, за нещастие, е под знака на насилствени нападения в едни от най-критичните точки по света. До момента те са цели три и отнеха общо над 20 живота, а над 150 са пострадалите.

„Боко Харам“ в Нигерия

Две атентаторки самоубийци убиха 3 цивилни и раниха 8 при нападение на „Боко Харам“ в североизточната част на Нигерия, съобщиха спешните служби.

Те са били близначки и са се взривили сред тълпа от хора късно във вторник в град Мафа, на около 50 километра от регионалната столица Майдугури.

Нападателките са влезли в града, смесвайки се с група местни жени, отишли за дърва за готвене.

„Боко Харам“ доминира повече от 10 години в североизточната част на Нигерия, като често използва жени-самоубийци, за да атакува цели като джамии, пазари и автогари. Много от атентаторките са млади жени и момичета.

Десетгодишната насилствена кампания на „Боко Харам“ е оставила около 27 000 жертви и над 2 милиона разселени в съседни страни.

Талибаните в Афганистан

По-рано самоубийствено нападение на талибаните в столицата на Афганистан, Кабул взе най-малко 14 жертви и рани 145.

Афганистанското вътрешно министерство заяви, че експлозията е причинена от кола-бомба, но талибаните, които застанаха зад нападението, заявиха, че това е много по-голяма бомба с камион. Афганистански служител по сигурността също каза пред АФП, че това е камион-бомба.

Снимки в социалните медии показаха срутени стени от взрива, ограждащи няколко до голяма степен унищожени сгради.

Афганистанските власти заявиха, че най-малко 10 цивилни и четирима полицаи са били убити. Други 145 души, включително 92 цивилни, са били ранени.

САЩ и талибаните се срещнаха в Доха тази седмица на осми кръг от преговори, насочени към постигане на мирна сделка, която ще намали американското военно присъствие в Афганистан. Въпреки кръвопролитието, помитащо нацията, и двете страни посочиха, че е постигнат „отличен напредък“.

Атаката се случва, след като талибаните предупредиха афганистанците във вторник да се пазят от публични събрания преди президентските избори, планирани за 28 септември. Талибаните наредиха на бойците си да се „противопоставят“ на изборите, а предишните избори бяха разтърсени от чести атаки на бойци, опитващи се да подкопаят крехката демокрация в Афганистан.

„Ислямска държава“ в Сирия

В третото за деня нападение групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за нападение с кола-бомба, което уби 5 души, включително три деца, в държан от кюрдите град в Североизточна Сирия.

Превозното средство е взривено в Ал Кахтания, град в провинция Хасаке, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека със седалище във Великобритания.

Хокер Арафат, служител по сигурността, заяви, че бомбата е взривена дистанционно пред градската пощенска станция.

„Три деца бяха убити при атентата, тъй като е бил много близо до основно училище“, каза той.

При нападението е ранен член на местните сили за сигурност.

Гражданската война в Сирия е убила над 370 000 души и е изселила милиони, откакто започна през 2011 г. с брутални репресии по време на антиправителствени протести.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!