на снимката: Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп

Турция и САЩ се договориха да създадат координационен център за съвместни операции и планираната зона за сигурност в Северна Сирия, съобщи турското Министерство на отбраната.

Американска военна делегация пристигна в Анкара на 4 август, за да обсъди създаването на зона за сигурност в Северна Сирия.

„Преговорите, които се проведоха в турското Министерство на отбраната на 5-7 август с военните представители на САЩ относно планираната зона за сигурност в Северна Сирия в координация със Съединените щати, приключиха. По време на разговорите страните се споразумяха да предприемат мерки възможно най-скоро, за да премахнат притесненията на Турция за националната й сигурност. Във връзка с това беше решено в близко бъдеще в Турция да се създаде център за съвместни операции, координация и управление на зоната за сигурност в Сирия“, заяви турското военно ведомство.

Страните също се споразумяха, че „зоната за сигурност ще се превърне в коридор на мира“, като ще бъдат предприети и необходимите мерки за връщане на сирийските бежанци у дома, се казва в доклада.

Районът с ширина от 30 до 40 километра по протежение на сирийско-турската граница ще бъде контролиран от Турция в координация със САЩ, съобщава Анадолската агенция. Според нея членовете на кюрдските формирования ще трябва да напуснат тази територия и да предадат тежкото въоръжение. Всички тунели, позиции и укрепления, изградени от тях в зоната за сигурност, ще бъдат унищожени.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано, че Турция ще стартира военна операция срещу силите за самоотбрана на сирийските кюрди източно от Ефрат в северна Сирия и уведоми Русия и САЩ за това. Както каза турски военен източник,  Турция може да започне такава операция след 11 август.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!