В края на ноември 2010 г. министър-председателят Бойко Борисов лично откри нов кравекомплекс край ломското село Добри дол на Димитър Зоров.
Снимка: В края на ноември 2010 г. министър-председателят Бойко Борисов лично откри нов кравекомплекс край ломското село Добри дол на Димитър Зоров, архив

В последните месеци, в което управлява правителството, начело с Николай Денков, прави впечатление активността на браншови организации.

Бяха организирани поредица от протести с различни искания, някои от които за проблеми, които години наред са били замитани под килима.

Първи бяха зърнопроизводителите, които настояваха за компенсации заради вноса на украинското зърно, което на практика е около 1 процент от вноса на културата в страната.

Последваха протести на енергетиците, които дори блокираха магистрали. Формалният повод беше, че правителството има план да затвори въглищните централи, а опасенията – че хиляди ще останат без работа.

Протестите продължиха, въпреки че стана ясно, че централите наистина ще бъдат затворени, но това ще стане едва към 2038 година, като дотогава страната ни ще трябва да получи и усвои европейски средства за енергийния преход.

Сега идва ред на животновъдите. Много интересно е лицето на протеста – Димитър Зоров, един от едрите производители в страната.

Според разследване на OFFnews.bg през 2018 година втората най-голяма фирма, избрана от правителството за доставката на мляко в училищата, е фирмата „Зоров 91“ на Димитър Зоров, който пък през юни 2017 г. е назначен от тогавашния земеделски министър Румен Порожанов за член в Съвета по животновъдство към министъра на земеделието.

Името на Зоров се появи и в парламентарна комисия, която разследваше пътуванията на експремиера Борисов с правителствения Авиоотряд 28.

Тогава председателят на комисията Венцислав Лаков от „Атака“ изнася данни, от които става ясно, че в качеството си на премиер, на 25 ноември 2010 г. Борисов е летял с държавен хеликоптер до ломското село Добри дол, където се намира кравекомплексът на Димитър Зоров.

Там Бойко Борисов получава телето Бойка като подарък и го оставя на дъщерята на Зоров за отглеждане.

Пътуването на Борисов в края на ноември 2010 г. е заради откриването на нов кравекомплекс край ломското село Добри дол на Димитър Зоров.

Другият от организаторите на протеста Бойко Синапов е бил съветник на Румен Порожанов през 2017 година в правителството на ГЕРБ.

Самите протестиращи дори поискаха лично Бойко Борисов с подкрепата на ДПС да се намеси и да вземат нещата в свои ръце.

Още помним и подкрепата, която Борисов получи през 2013 година, когато на жълтите

павета бяха стоварени прасета и говеда, а стопаните им настояваха Борисов да не

подава оставка след кървавите протести в София.

Настояванията на протестиращите са, естествено – за пари. Какво искат реално те? Желанието им е държавата да им изплати средства, за да могат да бъдат конкурентоспособни на пазара.

И както стана ясно от протестите им – да не пием мляко, произведено от сухо мляко и да не ядем колбаси от замразено месо.

Какво се получава на практика – производителите искат с парите на данъкоплатците да продават стоката си на същите тези данъкоплатци. Такива бяха и исканията на енергетиците и зърнопроизводителите.

Всъщност отдавна е ясно, че българските млечни и месни продукти не са с по-добро качество от вносните и в същото време не са и по-евтини.

Третото, което обединява трите протеста, е очевидната ненавист, която изпитват към правителството, което според тях за последните пет месеца е виновно за всичките им трупани през годините проблеми.

Целта е ясна – да не бъде оставено правителството да работи спокойно, да се създават кризи, изходът от които да бъде намиран от Бойко Борисов и Делян Пеевски, които да покажат, че могат да управляват България по-добре и по-ефективно.

Така че, след говедовъдите, трябва да очакваме следващия протест.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук