Основателят на телевизия Европа Емил Стоянов връчва на президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой наградата за проевропейска политика

Преди 20 години на 14 април 2001 стартирах първата българска новинарска телевизия – ТВ Европа. На днешния ден с усилията на много хора и съмишленици успяхме да излъчим първата емисия новини на телевизията, която беше прочетена от Маргарита Ралчева. Режисьор на емисията беше Мария Кертикова. Видеокадри от този първи ден на телевизията може да видите на финала на този текст. В тези кадри ще видите всички нас от първите дни на телевизията, но с 20 години по-млади.

Телевизия Европа беше уникален медиен продукт, невиждан до този момент у нас, защото успя да предложи на българските зрители новинарски емисии на всеки кръгъл час, а по-късно и на всеки 30 минути. До този момент българите можеха да гледат новини по БНТ в 20.00 часа и в 19.00 часа в наскоро проходилата телевизия BTV. Възможността да се гледат новини на всеки час беше нещо революционно. Освен невижданата дотогава честота на емисиите и богатата информация, ТВ Европа още от началото ясно определи медийната си политика и философия. Новините бяха правени по европейски стандарт с ясно изразена проевропейска ориентация и ясно защитаващи демократичните ценности в България.  По онова време (само 10-тина години след падането на комунизма тези стандарти съвсем не се подразбираха. Но и днес това не е журналистически стандарт.

Тази политика бързо ни донесе много зрители и приятели, особено сред демократичната общност в страната. В добрите години на телевизията зрителите ѝ бяха около 800 000 на ден и то при положение, че ги измерваше агенция, принадлежаща на конкурентна медия. Приходите също бяха добри и по онова време се шегувахме, че плащаме повече „данък печалба” от Лукойл.

Малко хора могат да си представят колко трудно е в България да се създаде такава желязна медийна организация на труда, че да стане възможно излъчването на новинарска емисия на всеки астрономически кръгъл час. Това означаваше много тежък и целенасочен труд едновременно на журналисти, режисьори и оператори. Тук е моментът да благодаря на хората, които тогава ми повярваха и вложиха много труд и сърце в този проект. Тези хора са стотици, но няма как да не спомена директора Любомир Попов, изпълнителния директор Иван Кацарски, програмния директор Емил Младенов, търговския директор Георги Георгиев, както и първия изпълнителен директор Наташа Димитрова. Няма как да изброя имената на стотиците журналисти от школата на телевизия Европа, но и днес българите ги виждат по цял ден по всички телевизии – сутрин започват с Лора Инджова от Нова телевизия, а вечер приключват деня си с Виктория Петрова по BTV и Даниел Михайлов по БНТ. Всички тези хора са започнали в телевизия Европа.

Много медийни разбирачи от онова време ме убеждаваха, че у нас не може да бъде създадена новинарска телевизия и изтъкваха различни причини за това. Въпреки прогнозите им телевизия Европа успя да се превърне в добре познат на българите продукт. Разбира се няколко подобни проекта като BBT, RЕ:TV и ТV7 се провалиха, но телевизия Европа съществува и до днес.

След 15 успешни, но много трудни години начело на телевизия Европа аз се оттеглих от ръководството й през 2016 година. Въпреки това винаги на 14 април с носталгия и много любов си спомням за началото на телевизията през 2001, както и за ентусиазма на всичките ми колеги, на които още веднъж искам да благодаря.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук