Щурм на Капитолия
На снимката: Привърженици на Тръмп след нахлуването им в Капитолия

Капитолийската полиция разполага с повече разузнаване, отколкото се знаеше преди бунта на 6 януари в Конгреса, но беше инструктирана да не използва най-агресивната си тактика, за да отблъсне тълпата, се казва в доклад, цитиран от американски медии.

В унищожителен доклад от 104 страници от вътрешния инспектор на полицията на Капитолия Майкъл Болтън се стига до заключението, че служителите не са се подготвили или реагирали адекватно на нападението, съобщават „Ню Йорк Таймс” и Си Ен Ен. Изслушването в Конгреса по доклада е насрочено за четвъртък.

Капитолийската полиция не успя да се подготви правилно, въпреки че имаше предупреждения от задуднаването, че поддръжници на Тръмп, които вярват, че твърденията му, че изборите през ноември са му били откраднати, представляват заплаха, се посочва в доклада.

На полицията е било казано да се въздържа от използването на най-агресивните си инструменти за контрол на тълпата като зашеметяващи гранати. Три дни преди нападението полицията на Капитолия получи разузнавателна оценка, предупреждаваща за готвено насилие от поддръжници на Тръмп.

„За разлика от предишните протести след изборите, целите на поддръжниците на Тръмп не са непременно контрапротестиращите, както беше преди, а по-скоро самият Конгрес е целта на 6-ти“, се казва в тази оценка на заплахата, според „Ню Йорк Таймс”.

„Склонността на кампанията „Спрете кражбата” да привлича привърженици на превъзходството на белите, членове на милиции и други, които активно насърчават насилието, може да доведе до значително опасна ситуация както за правоприлагащите органи, така и за широката общественост“, се добавя в доклада.

Но ден преди бунта агенцията пише в план за протеста, че „няма конкретни известни заплахи, свързани със съвместната сесия на Конгреса“, на която депутатите трябва официално да удостоверят победата на Джо Байдън над Тръмп.

По заповед на надзорниците на полицейското звено, специализирано в работата с големи групи протестиращи, не е било позволено да се използват някои от най-мощните си инструменти и техники срещу тълпата, се казва в доклада.

„По-тежките, по-малко смъртоносни оръжия“, включително зашеметяващи гранати, „не бяха използвани този ден поради заповеди от ръководството“, пише Болтън.

Някои от щитовете, използвани от офицерите, се счупиха при удар, защото не бяха съхранявани при подходящата температура. А някои щитове не могат да бъдат използвани, тъй като са били заключени в автобус.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук