На 14 април отбелязваме двеста години от рождението на Георги Стойков Раковски и патронният празник на Военната академия.

Проявите ще започнат с преждеосвещена литургия в храм „Св. Архангели“ в района на Академията. С тържествен ритуал пред паметника на Раковски ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на почит и преклонение. Официално ще бъде открит и барелеф на видния възрожденец и революционер.

На обяд вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие две експозиции, посветени на Раковски, в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Столична община пък организира церемония пред бюст-паметника на Раковски на Алеята на бележитите българи в Борисовата градина, в която ще участва Националната гвардейска част.

Раковски е роден през април 1821 г. в Котел и е всепризнат български стратег и основоположник на националноосвободителната борба на народа, за която цел създава три отделни плана. Той посвещава живота си на добруването на българската държавност и дава съществен принос за полагане на устоите на независимата българска държава.

Основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България, революционен демократ, писател/поет, публицист, журналист, историк и етнограф/етнолог. получава началното си образование в килийното училище в Котел, след което заминава за Карлово, а впоследствие и за Цариград, където завършва образованието си.

През 40-те години на XIX век участва в част от Браилските бунтове, което го принуждава да емигрира в Марсилия, тъй като е преследван от турските власти. По това време Раковски вече знае цели 7 езика, което го превръща в един от най-ерудираните и образовани българи за времето си. След връщането си от Марсилия, Раковски е изпратен в затвора, където остава за няколко години. След излизането взима активно участие в Кримската война (1853-1856).

След Кримската война Георги Раковски започва своята обиколка из Балканите. Първо се спира в Нови Сад, където започва да издава вестник “Българска дневница”. След това се установява в Одеса, където създава и първия план за освобождение на България. Неспокойната международна обстановка принуждава Раковски да се премести в Белград, където освен, че създава втория план за освобождение на България, основава и Първата българска легия (1862г.), в която взимат участие редица бъдещи революционери, сред които и самият Васил Левски. До смъртта си през 1867 година Раковски става автор и на третия план за освобождение на България, както и издател на нови вестници.

Цялата тази активна дейност на Георги Раковски изиграва изключително важна роля за бъдещето на националноосвободителното движение. Освен че положил основите й, той повлиява и на редица от следващите дейци. Именно затова днес трябва да си спомним за този човек, без чието дело бъдещето на България може би щеше да е обречено на тъмнина още редица години.

Създадената преди 109 години Военна академия в София получава името „Георги Стойков Раковски“ с регентски указ от 5 март 1946 г. Оттогава академията, като институция с национален и международен престиж, с гордост носи неговото име. Тя е най-старото висше военно училище в България и третото по реда на своето създаване висше училище в страната.

Академията е основната образователна институция в страната ни по въпросите на сигурността и отбраната, гражданско-военните отношения, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО, както и средище за научни изследвания по въпросите на националната сигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук