Енергийният министър Теменужка Петкова и председателят на енергийната комисия в НС - Делян Добрев

На пресконференция в сряда, министърът на енергетиката Теменужка Петкова отново потвърди тезата, че наложената от ЕК глоба на БЕХ  е заради отказа държавната газпореносна компания „Булгартрансгаз“ да бъде приватизирана. Вчера еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестфагер поясни, че ЕК препоръчва дейностите по доставка и пренос на газ да се разделят, а не компанията да се раздържави. По думите й не е важно дали това ще се направи на основата на обществен или частен бизнес, или на смесено дружество. Но е важно да има „истинско структурно разделение, за да се избегнат съгласуваните действия, които възпрепятстват конкуренцията“.  Вестфагер беше категотична, че това е обсъждано с българските власти.

Коренно различна е обаче позицията на управляващите. Петкова обясни пред журналистите днес, че България не е успяла да постигне споразумение с ЕК по т.нар. „газово дело“, образувано през 2013 по жалба на „Овергаз“. По думите й, основните причини били становищата на ЕК, че България трябва да създаде възможност „Булгартрансгаз“ да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор. Това обаче за нас е „червена линия“, която ние не можем да прекрачим – това е инфраструктура, стратегическа за страната и свързана с нашата национална сигурност, посочи министър Петкова. Това е неприемлив вариант, потвърди тя.

Двете преносни дружества – „Булгартрансгаз“ и Електроенергийният системен оператор (ЕСО), ще останат под шапката на Българския енергиен холдинг. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова: „Нашите два оператора са сертифицирани по правилата на ЕС, тоест няма проблем от правна гледна точка и от гледна точка на европейското законодателство. Това, което Европейската комисия настояваше да се направи, е не защото е нарушено европейското законодателство със ситуирането на нашите два оператора, а защото Комисията смята, че е налице риск, това е мнение на Комисията, по отношение на достъпа на трети страни до тази инфраструктура и други съмнения, които са съмнения на Комисията“.

Все още решението на ЕК не е публикувано и не знаем какво точно пише в него. „Очакваме официално да ни бъде връчено решението на ЕК, с което тя налага глоба на БЕХ от над 77 млн. евро, и с нашите правни консултанти ще решим какво да правим, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова“. От думите й се разбра, че ангажиментът за плащане на глобата е до три месеца. „През това време ние ще направим всичко да защитим нашите национални и финансови интереси“, посочи тя.

Според изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, от парламентарнататрибуна, обаче Европейската комисия не е искала приватизацията на „Булгартрансгаз“, а настоява за преструктуриране. По думите ѝ, ЕК е опровергала твърдението на премиера Борисов.

„За ЕК е било важно и единствено „да спрат незаконните действия на БЕХ“. БЕХ е извършил незаконни действия. Еврокомисията е реагирала, българското правителство – не. За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони на правителството си, премиерът на държавата Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация. Бойко Борисов, Гражданите за европейско развитие на България и тяхното правителство вкараха България в европейски скандал“.

По думите на Нинова, глобата срещу държавата ще плати народът.  Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че това е спекулация, а казусът е с давност от 2007-а до 2015 година. „Глоби, каквито и да са те, от който да се платят, от държавните дружества, те не са ценообразуващ елемент във формулата на КЕВР. Когато КЕВР определя цените, това дали някой е платил, или не е платил глоба, няма никакво значение за КЕВР“, допълни Добрев.

Европейската комисия наложи над 77 милиона евро глоба на БЕХ и на дъщерните му дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ заради злоупотреба с господстващо положение и недопускане частни фирми да ползват газопреносната мрежа, за да участват на вътрешния пазар и да ползват газохранилището в Чирен. Делото се води по жалба на „Овергаз“ от 2011.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!