Европейската комисия (ЕК) публикува план за извънредни мерки в случай на британски изход от Европейския съюз без споразумение („твърд Брекзит“), съобщи в Брюксел еврокомисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

„С оглед на продължаващата несигурност в Обединеното кралство около ратифицирането на споразумението, договорено между ЕС и Великобритания на 25 ноември 2018 г. и срещата на върха на ЕС миналата седмица за подобряване на готовността му да работи на всички нива и за всички възможни резултати, ЕК пристъпи към реализация на своя план за спешни мерки в случай на отсъствие на сделка. Днешният пакет включва 14 мерки в ограничен брой области, където сценарият „без сделка“ ще създаде сериозни проблеми за гражданите и бизнеса в 27-те държави-членки на ЕС“, каза той.

Както се посочва в самия документ, тези области включват правата на гражданите, финансовите услуги, въздушния транспорт, митническата и климатичната политика.

„Европейската комисия счита, че е необходимо и спешно да се предприемат тези мерки днес, за да се гарантира, че необходимите мерки могат да влязат в сила на 30 март 2019 г.“, се казва в съобщението.

Същевременно в приетия план за действие не бяха включени мерки по основния проблем на Брекзит – бъдещия статут на Северна Ирландия, заради който британският парламент не иска да ратифицира споразумението.

На 25 ноември ЕС и Обединеното кралство одобриха споразумението по условията на Брекзит, но премиерът Тереза Мей беше подложена на силен вътрешнополитически натиск, тъй като повечето членове на Камарата на общините отказаха да одобрят документа и поискаха съгласуване на условията за членството на Северна Ирландия в митническия съюз и единния пазар на ЕС след Брекзит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!