Теорията, според която паднали метеорити в топли водни басейни на земната повърхност, са дали основните елементи, необходими за зараждането на живота, беше потвърдена от ново изследване.

Предположението почива на „изчерпателни изследвания и изчисления в областта на астрофизиката, геологията, химията, биологията, се казва в публикация на канадския университет „Макмастър“ в PNAS.

Теорията е дело на британския биолог Чарлз Дарвин – баща на еволюционната теория, в писмо от 1871 г.

„Само ако можехме да създадем условия в някое малко топло езерце, в присъствието на всякакви видове соли на амоняка и фосфорна киселина, светлина, топлина, електричество и др. по химически път да се получи протеиново съединение, готово да бъде подложено на по-сложни промени“, пише Дарвин.

Оттогава учените „претеглят“ тази хипотеза срещу тази за възникване на живота на Земята в хидротермални комини на дъното на океаните.

Изследването подсказва, че първата хипотеза е по-вероятна, тъй като за нея е необходим цикъл на сух и влажен период, което да позволи свързването на молекулни блокове на базата на репликативни молекули на рибонуклеиновата киселина /РНК/.

Тези РНК молекули представляват първият генетичен код на човешкия живот, твърди изследването.

„За да бъде разбран произходът на живота, трябва да разберем Земята отпреди милиарди години“, казва Томас Хединг от института по астрономия „Макс Планк“.

„Както показва нашето изследване, астрономията е предоставила ключова част от отговора. Начинът, по който се е формирала нашата Слънчева система има пряко влияние върху произхода на живота на Земята”, казва той.

Преди между 3.7 и 4.5 млрд. години планетата ни е била „бомбардирана“ от метеорити. Нейната атмосфера е била доминирана от вулканични газове, а почвата е била малко, тъй като континентите са се издигали от дъното на световния океан“, се казва в изследването.

В даден момент необходимите съставни елементи за сформирането на РНК полимери са достигнали до достатъчни концентрации в топлите водни басейни и са се свързали помежду си, а нивото на водата се е колебаело в зависимост от валежите, изпарението и изтичането.

Тези примитивни форми са се развивали до получаването на ДНК, която според Ралф Пудриц от Института за произхода в университета „Макмастър“ е твърде сложна, за да бъде първият елемент на живота, който се е появил.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук