Тереза Мей
на снимката: премиерът на Великобритания Тереза Мей

Премиерът на Великобритания Тереза Мей е получила от Европейския съюз отстъпки, които ще й позволяват да запази цялата Великобритания в състава на митническия съюз на ЕС, избягвайки появяването на твърда граница в Северна Ирландия.

Информацията на вестник „Съндей Таймс“, позовавайки се на свои източници.

По данни на изданието, Мей е на път да постигне и политическа сделка за бъдещо икономическо сътрудничество с Европейския съюз.

Както съобщава агенция „Ройтес”, представител на премиера е нарекъл информацията на „Съндей таймс“ „спекулация“, добавяйки че преговорите продължават.

В настоящия момент главен проблем на преговорите е режимът на контрол на границата между оставащата в ЕС Ирландия и излизащата от съюза, и намираща се в състава на Обединеното кралство, Северна Ирландия.

И двете страни искат да съхранят прозрачността на тази граница за хора, стоки и услуги, но как това да бъде осъществено без да се нарушава целостта на европейския митнически съюз и едновременно на общия европейски пазар, които Великобритания напуска, все още не са намерили решение.

ОТВОРЕНО ПИСМО

Междувременно „Скай нюз” съобщи, че повече от 50 настоящи и бивши ръководители на британски компании са призовали за провеждане на общонародно гласуване за резултатите от споразумението за излизането на страната от ЕС, което Лондон и Брюксел се опитват да сключат.

В отворено писмо авторите предупреждават, че форматът на сделката, която страните обсъждат сега, няма да осигури след март 2019 г. безпрепятствена търговия между Великобритания и ЕС.

Телевизионният канал подчертава, че зад този призив, се крие и друг, по-съществен, а именно за провеждане на повторен референдум за Брекзит. И въпреки, че официално никъде не е споменато, в писмото категорично става ясно за икономическите щети, които ще бъдат нанесени на страната от един „безразсъден или разрушителен Брекзит“.

В писмото се посочва, че крайният избор за бъдещето на страната трябва да бъде на избирателите. При това, въпреки факта, че министър-председателят Тереза Мей нееднократно е заявявала, че въпросът за „народния вот“ по сделката с Брюксел не е на дневен ред, да не говорим за втори референдум.

Писмото се появява само две седмици, след като 700 000 души излязоха по улиците на Лондон в подкрепа на идеята за провеждане на нов референдум за Брекзит.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел по условията, при които Великобритания ще напусне ЕС, започнаха на 19 юни 2017 г. в белгийската столица.

Година преди това на референдум по този въпрос в Обединеното кралство противниците на евроинтеграцията спечелиха с 51,9% срещу 48,1%.

Ако страните успеят да постигнат окончателна сделка, тогава Европейският парламент и Уестминстър ще трябва да я одобрят.

Официално Брекзит е насрочен за 29 март 2019, след което, според плана, ще има преходен период, който ще продължи до края на 2020.

НОВО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА ЕС

Европейският съюз планира да открие свое ново представителство в Лондон, в състава на което ще влизат 29 дипломатически сътрудници, съобщава Би Би Си. Според информацията на медията, тези планове ще се обсъждат в Брюксел през следващата седмица.

Официалното название на Лондонското представителство ще бъде не „посолство“, а „делегация“, и ще бъде съставна част от външнополитическата служба на ЕС.

Освен това, едно по-малко представителство на ЕС ще се появи в административния център на Северна Ирландия – Белфаст. В него ще работят само 5 сътрудника, които ще следят хода на практическото изпълнение на разпоредбите от окончателното решение по Брекзит между Великобритания и Евросъюза в Ълстър. Съответно Североирландската мисия на ЕС ще започне да функционира след март 2019 г. само при условие на сключване на сделка между Лондон и Брюксел.

В същото време, европейската комисия, най-вероятно, ще закрие своите сегашни представителства в Шотландия и Уелс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!