Тереза Мей
На снимката: британският премиер Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей заяви, че се готви да направи „смело предложение“ на депутатите в последен опит да ги накара да подкрепят споразумението за Брекзит. Тя каза, че когато в началото на следващия месец предстои да внесе законопроекта за напускане пред парламента, той ще дойде с нов пакет от мерки, за който се надява, че ще бъдат подкрепени от мнозинството.

„Все още вярвам, че в парламента има мнозинство, което да бъде спечелено, за да напуснем със споразумение“, заяви Май пред вестник „Сънди таймс“.

Депутатите три пъти отхвърлиха сделката, която бе сключена с Брюксел, принуждавайки дата за напускане да бъде отложена от 29 март за 12 април, а след това отново за 31 октомври.

В четвъртък Мей се съгласи да определи график за напускането си на поста след гласуването през седмицата, започваща на 3 юни, независимо дали депутатите ще подкрепят споразумението й в четвъртия пореден опит.

Смята се, че тя ще задейства конкурс за лидерското място на нейната управляваща Консервативна партия, след като законопроектът или падне или премине всичките етапи в парламента.

„Когато законопроектът за оттегляне бъде представен пред парламентаристите, той ще представлява ново, смело предложение за депутатите в Камарата на общините, с подобрен пакет от мерки, които според мен могат да спечелят нова подкрепа – казва тя за вестника – Какъвто и да е резултатът от гласуването, аз няма просто да помоля депутатите да помислят отново. Вместо това ще ги помоля да погледнат на нова и подобрена сделка с нов чифт очи – и да я подкрепят.“

Очаква се законопроектът да включва нови мерки за защита на правата на работниците, бъдещи митнически споразумения с ЕС, споразумения относно използването на технологии, за да се избегне необходимостта от граничен контрол между Обединеното кралство и Република Ирландия, държава-членка на ЕС и единственият съсед на Великобритания, с който има сухоземна граница.

Документът обаче няма да се стреми да отвори отново преговорите по споразумението за оттегляне, за което Брюксел многократно настояваше, че не може да се случи, въпреки че много депутати гласуват против споразумението поради загриженост относно така наречената „предпазна“ клауза за Северна Ирландия.

Очаква се Мей да изложи подробностите по предложенията си в реч по-късно този месец.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!