Тереза Мей
на снимката: Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей

Премиерът на Великобритания Тереза Мей предупреди в авторска статия, че ако Брекзит бъде отложен толкова дълго, че се наложи Обединеното кралство да участва в европейските избори през май, това ще бъде „ярък символ на колективния политически провал на (британския) парламент“.

В статията в „Съндей телеграф” Мей пише, че ако британските депутати не подкрепят споразумението й за Брекзит преди срещата на Европейския съвет в четвъртък, Великобритания „няма да напусне ЕС още месеци, ако изобщо някога го напусне“.

През следващите дни, британският премиер ще направи трети опит да спечели одобрението на парламента за своето споразумение.

На 14 март британските депутати поискаха (а после и гласуваха) Брекзит да бъде отложен.

Според тях така вероятно ще бъде избегнато хаотично излизане на първоначално насрочената дата на Брекзит 29 март, но в крайна сметка правото да одобрява или отхвърля евентуално продължаване на срока има ЕС.

„Правителството не разполага с подкрепата на достатъчно депутати, за да спечели парламентарното гласуване на споразумението си за Брекзит, но „значителен брой“ депутати са размислили и вероятно все пак ще подкрепят документа”, заяви финансовият министър на Обединеното кралство Филип Хамънд.

И добави:

„Според тях алтернативите са толкова неприемливи, че споразумението на премиера им изглежда най-добрия начин за Брекзит”.

На въпрос дали правителството разполага с достатъчно гласове в парламента, за да прокара споразумението, Хамънд каза, че все още не, но работата продължава.

„Британското правителство може да се е отказало да внеси за трети път за гласуване в парламента през следващите седмици споразумението за Брекзит, договорено с ЕС”, заяви пред „Скай нюз“ днес министърът на търговията на Обединеното кралство Лиъм Фокс, цитиран от ДПА.

Дали ще има ново гласуване зависи от това дали ще има мнозинство в Камарата на общините, каза Фокс. “

Към този момент насрочена дата за трето гласуване в парламента няма.

Ако парламентът приеме споразумението на Мей до 20 март, премиерът ще поиска от ЕС срокът за Брекзит да бъде продължен до края на юни, за да бъде прокарано междувременно в парламента съответното законодателство.

Ако споразумението не бъде одобрено, тя ще поиска срокът да бъде удължен и в такъв случай правителството ще внесе редица предложения за гласуване в парламента следващия месец.
На 21 и 22 март лидерите от ЕС ще имат среща в Брюксел, на която се очаква да решат дали да приемат срокът за Брекзит да бъде продължен и след 29 март.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!