Тереза Мей
На снимката: британският премиер Тереза Мей

Великобритания поиска от лидерите на ЕС удължаване на Брекзит до 30 юни, това заяви британският премиер Тереза Мей в сряда. Тя поясни, че е писала на председателя на Европейския съвет „да го информирам, че Великобритания иска удължаване на член 50 за периода до 30 юни“, каза Мей.

„Не искам дълго удължаване – каза премиерът, предупреждавайки парламента, че дългото забавяне ще означава, че Великобритания ще трябва да проведе Европейски парламентарни избори в края на май – Идеята, че три години след гласуването за напускане на ЕС да искаме от хората в тази страна да избират нови депутати за европарламента е, вярвам, неприемлива. Като премиер аз няма да се подготвям за удължаване на Брекзит повече от 30 юни.“

В писмото си до Туск, което бе публикувано от „Даунинг Стрийт“, Мей заяви, че тя смята да върне сделката, която бе договорена от нея и ЕС обратно в парламента, въпреки че тя бе отхвърлена вече два пъти.

„Ако предложението премине, аз съм сигурна, че парламентът ще ратифицира сделката. Но това определено няма да може да приключи преди 29 март“, написа тя добавяйки, че графикът за прокарването на необходимото законодателство, което ще позволи Брекзит е „неизбежно сигурен“.

„Ето защо искам да информирам Европейския съвет, че Великобритания иска удължаване на член 50 за периода… до 30 юни 2019 г.“, пише Мей.

Нейният опит да извлече максималното от заплетената ситуация обаче може да пропадне, защото от ЕК бе обявено, че ако Обединеното кралство поиска отлагане на Брекзит след 23 май, то ще трябва да проведе евроизбори.

„Удължаването на Брекзит до 30 юни ще доведе до сериозни „законодателни и политически рискове“, предупреди Европейската комисия на свой брифинг малко преди срещата на лидерите на ЕС.

Великобритания иска да забави Брекзит, но комисията изпълнителният орган на ЕС предупреждава лидерите да изберат между по-кратката дата 30 май или по-дългата „поне до края на 2019 година“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!