По време на предизборен митинг, Ердоган заяви, че атентаторът в Крайстчърч бил свързан с опозиционната "Партия на справедливостта и развитието"

В Крайстчърч бяха погребани двама сирийци, убити при нападението срещу джамии в петък. Така започнаха погребенията на жертвите в новозеландския град. В същото време коментарите на турския президент Реджеп Ердоган по повод нападението в Крайстчърч предизвикаха гневна реакция в Австралия и Нова Зеландия, а австралийският премиер отказа да приеме извиненията на Анкара.

Баща и син – на 44 и на 16 години, избягали от войната в Сирия и дошли в града преди година, бяха първите жертви на стрелбата, погребани в Крайстчърч. Погребенията се забавиха заради процеса по идентифициране на убитите, обясниха властите.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че външният министър ще отпътува за Анкара, за да изясни очи в очи въпроса за коментарите на турския президент.

На предизборен митинг преди предстоящите в края на месеца местни избори, Ердоган обяви, че Нова Зеландия трябва да върне смъртното наказание, за да накаже нападателя от Крайстчърч, а ако той не бъдел наказан подобаващо, Турция знаела как да го накара да плати за стореното. Турският президент намеси и операцията при Галиполи през Първата световна война, в която участват австралийски и новозеландски военни: „Вашите деди дойдоха тук и видяха, че ние сме тук, някои се върнаха на крака, някои – в ковчези. Ако дойдете със същите намерения, винаги сте добре дошли. Не се съмнявайте, че ще ви изпратим обратно като вашите деди“, заяви Ердоган.

на снимката: Скот Морисън, министър-председател на Австралия

След изказването му в Канбера австралийският премиер Скот Морисън извика посланика на Турция, но отказа да приеме извиненията на Анкара и обяснението, че думите са казани в предизборен контекст.

„Смятам коментарите на турския президент Ердоган за крайно обидни за австралийците и твърде безразсъдни в много чувствителна обстановка“, обяви Морисън.

Австралийският премиер изтъкна, че макар и нападението да е извършено от австралиец, то е било осъдено най- остро от всички австралийци и не представя по никакъв начин техните възгледи и ценности. Морисън заяви, че ще изчака реакцията на турското правителство и ще обмисли последващите действия, но по думите му, всички варианти остават на масата.

Хиляди австралийци пътуват всяка година до Турция за честванията на годишнината от битката при Галиполи. По – късно се очаква разговор между първите дипломати на двете страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!