Сред държавите членки на Европейския съюз България изнася най-много стоки за Германия – 15%. Това показват данните на европейската статистическа служба „Евростат” за 2018г.

В топ пет на вносителите на български стоки попадат още Италия (9% от общия български износ), Румъния (9%), Турция (8%) и Гърция (7%).

По данни на „Евростат” общият износ на България се равнява на 20 539 141 599 евро.

52% е износът на стоки и услуги за други държави членки, които европейската статистическа служба не посочва.

внос

ДЕБАТИ.БГ вече Ви показа как реално изглежда челната десетка на търговски партньори на България.  По данни на НСИ страната ни изнася за Сърбия, Франция, Турция, Испания и Китай. Като търговски партньор, по критерий внос на български стоки, Русия попада чак на десето място или стоки на стойност 745 милиона. Тези данни, в сравнение с показателните за останалите държави, показват, че руската икономика печели много повече, отколкото България чрез негативния търговски баланс.

внос, износ
таблица: данни на НСИ за износа на България и вноса на чужди държави у нас; в млн. лева

Това доказва и графиката за вноса на стоките. Германия е най-големият вносител на стоки в България – 12%, показват данните на „Евростат”. На второ място се нарежда Русия с 10% внос. В топ пет попадат още Италия (8%), Румъния (7%), Турция (6%). Останалите държави-вносителки съставляват 57% от общия внос в страната.

По данни на НСИ Русия внася в България стоки за над 6 милиарда лева, а България изнася за Руската Федерация едва на стойност 745 милиона.

внос-износ

Изводът е, че България печели много повече, изнасяйки стоки за държави от Европейския съюз, Китай и съседите ни – Румъния, Турция и Сърбия.

Още подробности за истинските отношения между България и Русия вижте ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!