Извън прегръдките, целувките и напомпаните речи, отношенията между България и Русия се измерват чрез реалната икономика, или с други думи – през обема на вноса и износа. Всъщност, тези цифри отразяват реалната политика и истинската важност на двете страни една към друга.

внос, износ
таблица 1: данни на НСИ за износа на България и вноса на чужди държави у нас; в млн. лева

Данните на Националния статистически институт ясно показват няколко неща:

  1. Руската икономика печели много повече, отколкото България чрез негативния търговски баланс
  2. Русия внася в България стоки за над 6 милиарда лева, а България изнася за Руската Федерация едва на стойност 745 милиона.
  3. България печели много повече, изнасяйки стоки за държави от Европейския съюз, Китай и съседите ни – Румъния, Турция и Сърбия

В графиката дисбалансът ясно се вижда.

внос-износ

Като допълнение прилагаме и таблица с туристическите пътувания на българи в Русия и на руснаци в България. От нея също е ясно, че руските туристи отдавна не са от структурно значение за българския бизнес.

пътувания
таблица 2: данни на НСИ за пътуванията на българи в чужбина и за чужденци, посетили България

туристи

Включваме още един продукт, който традиционно е търсен от туристите и който през преди десетилетия намираше пазар основно в Русия. Днес България изнася близо 60 милиона литра, сочат данните на министерството на земеделието.

„Пазарите са основно в ЕС, Китай, Русия, САЩ. Имаме и в Румъния, много разговори се водят. Годишната консумация на вино в България е от 110-120 млн. литра, но това е статистика, която включва и домашно произведеното вино“, каза министър Порожанов.

По думите му основният пазар остава Европейският съюз.

По данни на НСИ, топ три партньорите на България за износ на вино, в периода 2003-2017г., са Русия, Полша и Обединеното кралство. През 2017г. България е изнесла общо 31 395 037 литра вино на обща стойност 69 227 796 лева.

Топ три страните партньори на България при вноса на вино са Италия, Франция и Северна Македония. Страната ни е внесла 8 726 774 литра вино на обща стойност 36 719 413 лева.

вино
източник: НСИ

На фона на тези цифри, всеки един човек, дори без икономическо образование, може лесно да си направи извода, че Русия е третостепенен икономически партньор на България и че всички твърдения по този въпрос, са далеч от икономическата и житейска реалност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!