Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани в Испания. Това е станало тази сутрин малко преди 9 часа в жилище на българин в градчето Кабрера де мар, което се намира близо до Барселона, съобщи днес пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, като така потвърди информацията на БНР и „Нова телевизия“.  Хотелиерите са издирвани от септември. За тях има и издадена и европейска заповед за арест.

Арабаджиеви са били задържани в жилището на издирвания от швейцарските власти българин Георги Семерджиев в Кабрера де мар. Апартаментът в курортното градче на Средиземно море е бил посетен от два екипа от испанската прокуратура, като единият е хванал Семерджиев, а вторият – Арабаджиеви. Румяна Арнаудова отказа информация за какво е търсен собственикът на жилището, но подчерта, че сигналът за семейството, издирвано от българските власти, е даден на испанските власти от прокуратурата.

Припомняме, че Специализираният наказателен съд запорира имущество на Ветко и Маринела Арабаджиеви, обвинени за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари.

Запорите са наложени като мярка за обезпечаване на предвидените наказания конфискации и глоби по повдигнатите им обвинения по чл. 255 и чл.253 от Наказателния кодекс, както и за разноските по делото.

Съдебни заповеди за запор са издадени за 12 банкови сметки на Ветко и Маринела Арабаджиеви в различни трезори. Точната сума на запорираните средства ще бъде уточнена след представянето на официални данни от всички банкови институции. Със съдебни заповеди са запорирани дялове на Маринела Арабаджиева в 5 търговски дружества за общо 165 000 лева, както и дялове на Ветко Арабаджиев в 2 търговски дружества за 114 000 лева. Запор е наложен и над 4 имота, собственост на Маринела Арабаджиева, намиращи се в Пловдив, София и с. Свежен.

В официалните регистри Ветко Арабаджиев не фигурира като собственик на недвижим имот, както и на моторно превозно средство. Като физическо лице Маринела Арабаджиева също не притежава автомобил.

По повод задържането на съпрузите главният прокурор Сотир Цацаров заяви, през септември, че „прокуратурата действа по реда на НПК“. Той увери, че са предприети всички необходими действия по реда за международната правна помощ за установяване на местонахождението на Арабаджиеви.

На 3 септември заместникът на Цацаров Иван Гешев пък обяви „Ветко и Маринела Арабаджиеви не са на почивка, а се укриват. Към момента на провеждането на действията по разследването са се намирали във Франция, сега не мога да кажа къде са. Предприети са всякакви възможни действия за издирването им. Обявени са за издирване както от Интерпол, така и с европейска заповед за арест. Така че не са на почивка, а се укриват”, заяви тогава Гешев.

В края на август 2018 г. бе извършена специализирана акция в офисите на хотел „Маринела” в София и хотел „Марица” в Пловдив, собственост на Ветко Арабаджиев. 10 души, сред които и синът му Вълчо, бяха задържани. От 10-те бяха привлечени 6 лица под наказателна отговорност. Сред тях бе и синът на Арабаджиев, който е с обвинение пране на пари. При претърсване на адреси, хотели и домове бяха намерени над 10 милиона в брой, като по-голямата част от тях в евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!