Караваджо, Юдит и Холоферн

Картина на италианския майстор Караваджо, открита едва преди 5 години в таванско помещение, ще бъде продадена на търг на 27 юни във френския град Тулуза, като се очаква да получи цена около 170 млн. долара /150 млн. евро/, съобщи „Ройтерс“.

Картината, понастоящем изложена в галерия „Колнъхи“ в Лондон, е създадена през 1607 година и обрисува библейската героиня Юдит, обезглавяваща асирийския военачалник Холоферн.

„Юдит и Холоферн“ бе открита от собствениците на къща в Тулуза през 2014 година, докато търсели откъде им тече таванът. Според експерта по произведения на изкуството Ерик Търкин, като се изключат някои минимални увреждания, картината е запазена изненадващо добре. По думите му шедьовърът, престоял на тавана поне 100 години, е преминал през щателен и първоначално таен анализ за установяване на автентичност. Пет години по-късно вече е сигурно, че това е картина на Караваджо. Най-вероятно тя ще привлече особено силен интерес от потенциални купувачи извън Европа.

„Тази картина е много важна, защото Караваджо е много значим творец, който говори на нашето поколение, и има само 65 негови картини, които са ни известни“ – каза Търкин, чиято агенция проведе научната работа по картината от момента на намирането й.

Шедьовърът на Караваджо е втората му творба, в която той обрисува обезглавяването на пияния Холоферн от Юдит. Първата е от 1 600 година. Тя е изложена в „Барберини палас“ в Рим.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!