Томислав Дончев
на снимката: Вицепремиерът Томислав Дончев

Нови документи, предоставени от вицепремиера Томислав Дончев, са удължили проверката по случая със строителството на столичното Ларго. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от „Фокус”.  Дончев е провел собствено разследване по случая, стана ясно от думите на Арнаудова. Тя обясни, че проверката на спецпрокуратурата е приключила миналата седмица. След това обаче до Цацаров постъпило писмо от Дончев. Вицепремиерът е изисквал документи от различни министерства.

По този повод Томислав Дончев коментира пред БНР, че информацията, която е изпратил до прокуратурата, не е негово лично разследване, а стандартно разписана процедура. Тя се извършва при всяко съмнение за злоупотреби със средства от еврофондове. Подобна информация прокуратурата е получавала и при други случаи, каза Дончев.

Той подчерта, че предоставя на прокуратурата документи по аферата „Ало, Банов съм“, в качеството си на вицепремиер, отговорен за усвояването на средствата от еврофондовете.

Но отказа да коментира съдържанието на папката с документи:

„Доколкото цялата информация е изпратена в прокуратурата, аз се боя, че тя би могла да има процесуална стойност, затова не считам за уместно да я коментирам. Мен не ме притесни информацията, която получих, а и сигнали от подобен тип ние получаваме много. Примерно преди настъпването на местни избори обичайният брой сигнали, които се получават, се удвоява или се утроява“.

Документите за ремонта, който е с европейско финансиране, са пристигнали с придружително писмо, подписано от Дончев, но Румяна Арнаудова не можа да уточни в какво качество ги е получил той. По думите й, след анализа на документите може да бъдат снети обяснения от самия Дончев, както и от други лица. Арнаудова обаче отказа и да се ангажира с прогноза – ще бъде ли потвърдено решението на наблюдаващия прокурор за финала на проверката, или ще го променят.

Иначе – дотук обяснения са давали министърът на културата Боил Банов, предшественикът му Вежди Рашидов, Елена Йончева, която излъчи записите – два пъти, и споменатите в тях лица.

Дали обаче самият запис е автентичен или монтаж ще стане ясно, ако проверката прерасне в досъдебно производство, което ще научим до месец.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!