Тереза Мей, Брекзит
на снимката: премиерът на Великобритания Тереза Мей

Британското правителство ще направи трети опит в петък да убеди депутатите да одобрят споразумението за напускане, сключено между Лондон и Брюксел, пише АФП.

Целта на споразумението за развод е да се осигури плавно излизане от Европейския съюз, след което да се премине към преходен период, който може да продължи до 2022 г.

Споразумението за оттегляне от 585 страници беше отхвърлено с мнозинство от британския парламент през януари, а след това и втори път през март.

Според преработения график на ЕС обаче, депутатите трябва да го одобрят до 23:00 GMT в петък, за да се гарантира, че Брекзит ще се случи на 22 май.

Гласуването в петък ще бъде само за основното споразумение за оттегляне от плана на Тереза Мей, но не и за придружаваща политическа декларация за бъдещите отношения с ЕС.

Преходният период, който ще продължи до 31 декември 2020 г., ще запази статуквото и ще даде време на Великобритания и ЕС да преговарят за бъдещите си отношения.

Това също ще позволи на правителствата, бизнеса и отделните граждани да се адаптират към живота след Брекзит.

Великобритания ще продължи да участва в митническия съюз на ЕС и единния пазар и трябва да спазва правилата на ЕС относно свободното движение на стоки, капитали, услуги и труд.

Сделката очертава механизъм за предотвратяване на връщането на граничните проверки между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, ако страните не успеят да постигнат споразумение за свободна търговия след преходния период.

Това ще се случи, ако преходният период изтече и новите отношения между Великобритания и ЕС не са договорени.

Съгласно споразумението, Великобритания и ЕС ще образуват единна митническа територия, а Северна Ирландия ще следва също така правилата на ЕС за единния пазар относно движението на стоки, за да може границата да остане отворена.

Проектът на споразумението запазва правата на повече от три милиона граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, и на един милион британски граждани, живеещи в ЕС.

Гражданите на ЕС и Обединеното кралство, както и членовете на техните семейства, могат да продължат да живеят, работят или учат, като се ползват от еднакво отношение като това към гражданите на съответната държава съгласно съответните закони.

Политиката за правата на гражданите обхваща всички граждани, които пристигнат преди края на преходния период. Те ще запазят правото си на здравеопазване, пенсии и други социални и осигурителни обезщетения.

Гражданите на ЕС, които пристигат във Великобритания след края на преходния период, ще бъдат обект на по-строги имиграционни правила, които в момента се обсъждат в британския парламент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!