Китай коронавирус

Китай има за цел да тества над девет милиона жители на пристанищния град Циндао в рамките на пет дни след 6 случая на COVID-19, съобщиха  здравните служители.

Това ще бъде първото масово тестване в Поднебесната империя от няколко месеца насам.

Вчера бяха потвърдени шест случая в Циндао – град с население от 9,4 милиона души в североизточната част на страната.Те са засечени в болнично заведение, заявиха от местната общинска здравна комисия.

Пет квартали ще бъдат тествани „в рамките на три дни“ и целият град „в рамките на пет дни“, се казва в изявлението. Служителите обаче не посочиха точна цифра колко хора ще бъдат тествани.

Китай разполага с обширни възможности за бързи тестове и здравната комисия заяви, че над 140 000 служители на „лечебни заведения, новоприети пациенти и персонал“ вече са били тествани в Циндао, след като случаите са потвърдени.

През юни големи райони на столицата Пекин бяха подложени на масови тестове, след като в града бяха открити повече от 20 милиона случаи на вируси, свързани с хранителен пазар.

Междувременно има информации, че няколко китайски компании са в последния етап от проучванията по създаване на ваксина срещу коронавируса.

Макар и с недоказана ефективност, ваксините вече са били прилагани на стотици хиляди служители в ключови сектори и войници.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!