Борис Бонев
На снимката: Борис Бонев

Борис Бонев внесе предложение за изменения в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, което се отнася до сериозния проблем с множеството изоставени автомобили в града.

Той предлага дългите и сложни процедури по извозване на изоставените автомобили от софийските улици да бъдат значително съкратени. Бонев посочва, че това не само би подобрило градската среда в столицата, а и би освободило значителен брой паркоместа.

Едно от предложенията на общинския съветник е да се намали драстично срокът от изтичане на последния годишен технически преглед, след който съответното МПС се счита за излязло от употреба – от 2 години на 3 месеца.

„Изискването за изтичане на две години от валидността на последния технически преглед е прекалено дълъг. Освен това, то не съответства с разпоредбите на Закона за движението по пътищата, тъй като липсата на годишен технически преглед предпоставя и невъзможност за сключване на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Затова едно моторно превозно средство следва да бъде считано за изоставено и излязло от употреба от момента, в който то не е преминало успешно годишен технически преглед.“ – поясни Борис Бонев.

В предложението си до компетентните министерства, независимият общински съветник предлага и съкращаване на срока за предизвестие за премахване на автомобили, излезли от употреба – от 3 месеца на 1 месец.

Предложението е внесено в Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи, а самият Бонев е изпратил и официално писмо до кмета на Столичната община, г-жа Йорданка Фандъкова, с искане направените от него предложения да бъдат приети.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук