тец бобо дол

Започна изграждането на газоразпределителна станция и на фотоволтаик за ТЕЦ „Бобов дол“. Част от оборудването ще бъде доставено още тази седмица. След изграждането на станцията централата ще я използва за гориво и газ. Това каза пред БНР изпълнителният директор инж. Любомир Спасов.

„Газоразпределителната станция ще е до магистралния газопровод за Северна Македония, непосредствено до пътя Кюстендил-Дупница. Теренът вече е определен, наложи се да бъде отрязано дърво, топола, до пътя. Трасето до ТЕЦ-а е около 2 километра. Оборудването за станцията трябва да бъде доставено в средата на февруари“, обясни инж. Спасов.

Едновременно с това са прави подготовката и за изграждането на фотоволтаичен парк на терен от около 1 000 декара на бившия сгуроотвал на ТЕЦ-а при с. Каменик. Пътят дотам, около 2 километра, вече е ремонтиран.

Инвестицията във фотоволтаиците ще е за над 100 млн. лева. Работи се по диверсификацията на горивната база за централата, която сега използва въглища и биомаса (слама). Целият парк ще бъде завършен до 2025 г.

„В края на миналата седмица минаха и наши колеги заедно с една строителна фирма и с бетон и с други неща възстановиха участъка, за да е достатъчно гладък, за да може да минават и големи машини – ТИР-ове, които да карат оборудване. Чакаме доставките на оборудване. Тази седмица почваме да изграждаме една временна площадка, на която да се съхранява оборудването, след като то дойде“, посочи инж. Спасов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук