Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Тежки боеве продължават около ключовия за Донбас град Бахмут, където руските сили се борят от шест месеца да постигнат напредък. Доклади в социалните медии предполагат, че украинските сили напредват в операциите на източния бряг на река Днепър, срещу наскоро освободения град Херсон. Руските сили също засилиха артилерийските атаки срещу района на Херсон след изтеглянето си от западния бряг на Днепър.

Трибунал, като този в Нюрнберг

В ООН се разпространява проекторезолюция за трибунал в стил Нюрнберг, който да подведе Русия под отговорност за престъпленията в Украйна. Има признаци, че съпротивата на САЩ срещу предложението може да смекчи лобирането от страна на украинския президент Володимир Зеленски.

Международният наказателен съд вече започна разследване на военните престъпления в Украйна, но не може да преследва ръководството на Кремъл за престъпна агресия.

Зеленски призова украинците да проявят издръжливост пред настъпващата зима

Украинският президент Володимир Зеленски призова във видеообръщение сънародниците си да проявят постоянство и издръжливост пред настъпващия студен сезон, съобщи БТА.

„Врагът се надява да използва зимата срещу нас: да направи студа и трудностите на зимата част от своя терор“, каза Зеленски снощи. „Ние трябва да направим всичко по силите си да оцелеем през тази зима, без значение колко сурова е тя“, заяви украинският президент. Русия има предимство в ракетите и артилерията, каза той, „но ние имаме нещо, което окупаторът няма и няма да има: ние защитаваме нашия дом и това ни дава най-голямата възможна мотивация“.

„За да преживеем зимата, ние трябва да бъдем по-издръжливи и обединени от всякога“, заяви Зеленски и каза, че украинският народ се бори за свобода и в защита на истината.

Повече от 500 украински населени места останаха без електричество в неделя след седмици на руски въздушни удари по електрическата мрежа, каза служител на вътрешното министерство.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук