селско стопанство

Обединеното кралство спешно се нуждае от 90 000 работници, за да прибере реколтата за сезона, която иначе ще изгние по нивите, а това непременно би предизвикало недостиг на плодове и зеленчуци в страната,  подготвят се чартърни полети за работници от Източна Европа, съобщават от Тhe Guardian.

Някои големи ферми в страната вече наемат самолети, за да си набавят работници от Източна Европа. Но земеделските организации и агенциите за набиране на кадри посочват, че в условията на огромните загуби и смущения в икономическия и селскостопанския сектор на страната, причинени от разпространението на коронавируса, правителството също трябва се намеси и да участва в организирането на полетите.

Около 90 000 позиции трябва да бъдат запълнени, като при много от тях това трябва да се случи в рамките само на няколко седмици. Един от водещите доставчици на сезонни работници, благотворителната организация Concordia, търсеше начин да привлече и да транспортира около 10 000 работници – половината от ЕС, а останалите от Русия, Молдова, Украйна, Беларус, Грузия и Барбадос. Но почти всички държави извън ЕС са със затворени граници. В Украйна удължиха блокадата в страната от 2 април до 23 април.

Стивън Морел, изпълнителен директор на Конкордия, казва: „Набирането на работници от страните извън ЕС е в застой, поради което ни остава Литва, която обаче е затворила границите си, Румъния, от която нямаме полети и България, която е нашата малка светлинка в тунела.“

Въпреки че в България има обявена карантина и извънредно положение, работниците в селското стопанство се класифицират като една от приоритетните групи, които могат да работят и да се придвижват в страната. Но повечето авиокомпании, които оперират в България – включително EasyJet – са спрени.

„Обмисляме наемане на самолети, за да можем да придвижим работниците“, казва Морел. „Това ще струва около 10 000 британски лири на час за полет, превозващ 229 души – това е 45 000 евро от София до Лондон или около 250 евро на човек. Но ако направя тази инвестиция, трябва да съм сигурен, че полетът ще излети.“

Част от фермите имаха трудности с намирането на работници още преди кризата. Причина затова се оказват предимно Брекзит и процъфтяващата вътрешна икономика на страните от Източна Европа, които се оказват по-привлекателни за сезонните работници. Това предизвика спад на сезонните работници, идващи във Великобритания да работят в селското стопанство.

„Това ще ни довърши. Няма да има плодове и зеленчуци в магазините. След броени седмици започва брането на аспержи, краставици, ягоди… от декември насам няма кой да прибира салатите.“Ник Марстън, председател на British Summer Fruits, който представлява производители на меки плодове, призна, че неговата индустрия „навлиза в безпрецедентно време“.

Миналата година 98% от прибиращите реколтата във Великобритания – сега класифицирани като „работници от изключителна важност“, са дошли от страни извън Обединеното кралство, като по-голямата част от тях са били от България и Румъния.

Британските производители сега се надяват да привлекат източноевропейци, които работят във Великобритания в хотелиерския и ресторантьорския бизнес, който беше ударен тежко от кризата.

На уебсайта на British Summer Fruits е създадена интерактивна карта, показваща местоположението на фермите в Обединеното кралство и предлаганите работни места.

Ник Марстън казва: „Ние сме много оптимистични относно способността на жителите на Обединеното кралство да излязат и да ни помогнат, ако имаме нужда от тяхната помощ“, казва Марстън. „Това може да са хора от Източна Европа, които са работили тук в сектора на хотелиерството, които са сравнително млади и нямат толкова много връзки и искат работа, която да им предостави разумна заплата при разумни условия.“

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук