Томислав Дончев
Томислав Дончев

Държавата не може да покрие всяка една загуба и „не може да влезе във всяка брънка на икономиката“. Каза пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочва още, че схемата за стабилизиране на икономиката по време на кризисната ситуация е алтернатива на това работодателят да уволни своите работници. Целта е работодателите да запазят своята работна сила, при което след отминаването на кризата предприятието да може да ззапочне да работи отново на пълни обороти.

„Мислим за работодателя, но най-вече за работника“, посочи още Дончев, като каза, че пакетът от икономически мерки, който се прие в Българие, е сходен на този, приет в останалите държави по света.

„Не можем да прогнозираме колко дълго ще продължи кризата, но щетите върху икономиката няма да се изчерпят с щетите по време на карантината. Те ще са по-големи след това, затова трябва да сме внимателни… Липсва отговор на основния въпрос – колко време ще продължи тази ситуация. Бихме допуснали, че е три месеца – по аналог с Китай, но няма гаранции, че това ще е така… Всичките ни действия са в режим на неяснота. Не знаем облика на това, срещу което се борим“.

Дончев добави, че автоматична подкрепа от държавата ще получат бизнесите, които страдат от въвеждането на карантината – ресторанти, заведения, услуги. Другите бизнеси ще могат също да получат помощ, но единствено след представяне на доказателство, че имат срив на продажбите с 20 и повече процента. Той поясни, че на първия етап това ще струва на държавата ни около 1 милиард лева.

Вицепремиерът посочи, че България има техническа готовност за теглене на заем:

„Бъдещето ще покаже в какъв размер. Имаме буфер, който можем да ползваме засега. Досега сме препрограмирали 600 млн. лева, а при нужда имаме възможност да реагираме с още около 500 млн. лева, без да предизвикваме щети… Помощ от т.нар. „грантове“ също е възможност“.

Според него Европа, ако е умна, трябва да започне да мисли за една стратегическа реиндустриализация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук