Преди няколко месеца гарантираният основен доход беше най-разтръбяваната мечта на лявото. Ето че сега правителствата в Европа и извън нея се подготвят да изплащат на хората между 60% и 80% от заплатата си през следващите няколко месеца.

Фабриките се преобразуват за масово произвеждане на хирургически маски и други защитни средства. Правилата за държавна помощ са пренаписани, за да позволят масирана държавна подкрепа за стратегически важни фирми.

Но този триумф за държавния социализъм не е резултат от единични избори. Той е благодарение на другаря Корона.

Ефектите от пандемията на коронавирус вече са разрушили политическите и икономическите норми.

Само си представете: във Великобритания най-десните консервативни депутати настояват правителството на Борис Джонсън да увеличи финансовата си подкрепа за компании, служители и самостоятелно заети лица.

Те твърдят, че тъй като държавата замества ролята на пазара, няма риск от инфлация – най-мръсната дума в речника на фискалния ястреб. Същото е вярно за по-голямата част от Европа. Многомолиардните програми за стимулиране и спасяване се радват на междупартийна подкрепа.

Прегръщането на командната икономика от правителствата от всички идеологически ивици може да бъде само временно, но последиците от това ще бъдат дълготрайни. Дори ако блокирането продължава само седмици, а не месеци, последиците от спасителните пакети и безпрецедентните ограничения на свободното движение няма да бъдат преодолени скоро.

Правилата за дълг и дефицит на ЕС в Пакта за стабилност и растеж бяха изхвърлени през прозореца. Тежестта на дълга, която намаляваше в повечето страни (макар и не в Италия), ще нарасне. Средното съотношение на дълга към БВП за ЕС вероятно ще бъде близо 100% през следващата година. Самият пакт вероятно ще се нуждае от дълго просрочено пренаписване.

Мерки за социално дистанциране от някакъв вид може да съществуват в продължение на много месеци. Също така ще бъде много по-строг и контролът на границите. Безпрепятственото свободно движение – друг от най-ценените принципи в Европа (и с право), бе спряно и е малко вероятно да се завърне напълно скоро.

Колкото по-дълго съществува тази нова държава, в която се намираме, толкова по-неизбежно е обществените очаквания от правителствата коренно да се променят. Десните правителства вече няма да могат да спорят, че мащабните инвестиционни програми са недостъпни. Магическото дърво на парите не само съществува, но и активно се насърчава разграбването на плодовете му.

Робърт Халфон, депутат от торите, казва, че Обединеното кралство вече е „умерена социалдемократическа държава“ и че „тъй като строгите икономии са мъртви, ерата на социалдемокрацията ще бъде с нас още дълго“.

Той е прав. Но след като тази криза приключи, ще има празно платно за ново поколение политика.

Какво следва?

Зелената сделка остава водеща политика на комисия фон дер Лийен и ЕС трябва да се стреми към възстановяване след COVID-19, което да е зелено и устойчиво, заяви еврокомисарят Януш Войчеховски в ексклузивно интервю.

Евродепутатите почти единодушно подкрепиха два пакета финансова подкрепа за страни, засегнати от избухването на коронавирус в четвъртък. Те също премахнаха „призрачните полети“ /празни или почти празни самолети, които летят, за да запазят компаниите своите позиции в разписаниятаа на летищата – бел. ред./, което всъщност може да окаже влияние върху начина, по който прогнозираме времето…

Лидерите на ЕС се сблъскаха по въпроса как най-добре да се справят с икономическия спад на вируса и предадоха горещия картоф обратно на Еврогрупата. Те успяха поне да помолят Комисията да подготви „цялостен план за възстановяване“, който смесва зелени и цифрови аспекти.

Заб: Заглавието е на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!