Ние не живеем по-близо в обществата и нациите си, нито пък се сближаваме между отделните държави в ЕС. Трябва да поправим този проблем.

Това зави първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс на Срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС (Председателски КОСАК), която се провежда в София.

„Да, пред нас има много предизвикателства. Най-напред трябва да видим какво хвърля светът върху нас и после какъв трябва да бъде нашият отговор и реакцията в оставащото време от мандата на ЕК и ЕП”, подчерта Франс Тимерманс.

Според него, Европа е по средата на четвъртата Индустриална революция.

Той е убеден, че начинът, по който е организиран светът, ще се преобърне с главата надолу.

„Това става в целия свят по едно и също време. Това е първата индустриална революция в човешката история, която засяга всички държави едновременно. Никой няма да остане недокоснат“, вярва Тимерманс.

По думите на зам.-председателят на ЕК живеем в геостратегическа среда, „която ни представя пред нови предизвикателства”.

„Един европейски контекст, който представя редица предизвикателства, като имаме предвид несигурността, която ни обгражда. Тук отново нещата са взаимосвързани. Това, което става с околната среда, е свързано с това, което става с миграцията. Това, което става с миграцията и околната среда, е тясно свързан с геостратегическия избор, който се прави. Това е светът, в който живеем”, обобщи първият заместник-председател на Европейската комисия.

И добави:

„Ние не живеем по-близо в обществата и нациите си, нито пък се сближаваме между отделните държави в ЕС. Трябва да поправим този проблем. Смятам, че ако комбинираме тези елементи, предизвикателствата, които се представят от останалата част от света и неизпълненото обещание за сближаване, което подкопава подкрепата за европейската политика, и политиката като цяло в държавите-членки. Това са проблеми, които трябва да решим“.

Той е убеден, че един от печелившите девизи в Брекзит, е бил, да си върнем контрола.

Тимерманс обърна внимание и на темата с миграцията. По думите му това е важен въпрос, който трябва да бъде разгледан в дълбочина.

„Изразявам несъгласие с онези, които казват, че релокацията се проваля като инструмент. Много от държавите членки поеха отговорността си в тази област, изпълняват задълженията си. Така, че не е коректно да се представя релокацията като провал. Почти деструктивно е да кажем, че релокацията, е най-важният инструмент, който може да ползваме в миграционния въпрос. Това е един много малък елемент от много по-голяма и всеобхватна стратегия. Важен елемент е в ситуация, когато имаме обостряне на кризата“, заяви Франс Тимерманс.

Според него трябва да има споразумение какво да стане, ако възникне отново мигрантска криза и да не се оставя възможност на страните да казват, че няма да бъдат солидарни.

Ако солидарност като принцип на ЕС се подложи на съмнение, всички ще бъдем много губещи, убеден е първият заместник-председател на Европейската комисия.

„Ние разбираме, че, когато зависим от нашия съсед, това не означава, че трябва да се страхуваме, че това е източник на насилие, страх. Да разчитаме на нашия съсед означава източник на доверие, сила и просперитет. Това ще трябва да направим Европа през следващите няколко месеца“, очерта Тимерманс.

Той пожела на българското председателство успех в този изключително труден период от време и добави, че не се съмнява в това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук