Тодор Тагарев
на снимката: военният експерт проф. Тодор Тагарев

Недокомплектоването на българската армия е сериозен проблем, който е констатиран за пореден път в новото издание на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили и той не може да бъде преодолян със сегашните палиативни мерки или с връщането на наборната служба, заяви в интервю за „Дебати.бг“ военният експерт и бивш министър на отбраната Тодор Тагарев. Той поясни, че характеристиките, интензивността и бързината на съвременните бойни действия изискват уменията и подготовката на професионални войници и не могат да бъдат осигурени от наборници, които постъпват в армията по задължение.

„Аз съм категорично против връщането й /на наборната военна служла – бел. ред./. Знаем, че някои страни запазиха наборната служба, знаем и че други я възстановиха, но положението, в което те се намират и средата, в която гарантират сигурността си, е доста по-различно от тази, в която ние го правим. За мен връщането на наборната служба ще отклони един значителен по обем ресурс. Тук не става въпрос само за парите, дрехите и храната на тези войници, а за цялата необходима инфраструктура,  хората, които се занимават с тяхната организация, подготовка и осигуряване. Това ще отклони средства, които са категорично необходими за изграждане на способности на нашата отбрана, които наборният войник няма как да даде. Впрочем не съм чул и за какъв срок на служба говорят – 6 месеца, 9 или година, но за какъвто и срок да става дума, няма как да подготвите наборния войник и да го изпратите в Афганистан. Ние задължително ще продължим да разчитаме на военнослужещи, които осъзнато,  а не по задължение, са влезли в редовете на армията, и които са достатъчно добре подготвени да действат в тежки условия“ – заяви Тагарев.

Експертът потвърди изводите от доклада и смята, че документът коректно представя състоянието на армията и отчита проблемите й. Като крачка назад той посочи, че когато се говори за заплаха от хибридна война, това става с общи формулировки и липсва конкретизирането на заплахите, което е било правено в предишните доклади.

По отношение на развитието на армията Тодор Тагарев подчерта, че като част от най-мощния военен съюз България има привилегията да не й се налага да мисли за развиване на способности във всички аспекти на модерното военно дело, а само в тези, в които е силна, като комбинира своите способности с тези на съюзниците.

Цялото интервю с проф. Тагарев можете да прочетете утре в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук