35 години от трагедията на бившия стадион "Хейзъл" /сега "Крал Бодуен"/

Кратка церемония бе проведена в Брюксел, за да отбележи 35-годишнината от трагедията на стадион „Хейзъл“, като бе уважена от малък брой посетители заради препоръките за спазване на социална дистанция.

Отдаването на почит към загиналите се проведе пред стадиона, сега под името „Крал Бодуен“, като кметът на Брюксел Филип Клосе и посланиците на Великобритания и Италия също бяха сред присъстващите. Цветя бяха поставени пред плочата с имената на 39-те жертви, повечето от които италианци, които починаха след размирици преди финалът за Европейската купа между „Ювентус“ и „Ливърпул“ през 1985.

„Важно е сега да не забравяме тези жертви. Този трагичен инцидент сложи край на хулиганството по стадионите“, каза Клосе.

Освен жертвите, около 600 души също пострадаха сериозно след масовото движение на привърженици на „Ливърпул“, което предизвика смачкването на фенове на „Ювентус“ след падането на стена. Двубоят в крайна сметка се проведе, а италианците спечелиха с 1:0. Английските клубове получиха забрана за участие в европейските клубни турнири от УЕФА след инцидента, завръщайки се през сезон 1990-91, като „Ливърпул“ изкара още една година извън Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!