Касъм-Жомарт Токаев

Икономическите загуби, предизвикани от безредиците в Казахстан, вероятно ще възлязат на 2-3 млрд. долара. Това зави президентът на страната Касъм-Жомарт Токаев. Днес той проведе телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, по време на който го запозна с актуалната обстановка.

Токаев оцени събитията в Казахстан като безпрецедентен акт на агресия и посегателство срещу държавността. Насилствените действия на терористите предизвикаха многобройни жертви сред служителите в правоохранителните органи и сред цивилното население.

Съобщава се за пострадали 1 300 предприятия. Извършени са нападения срещу повече от 100 търговски центъра и банки. Подпалени са около 500 полицейски автомобила, се казва в съобщение на пресслужбата на държавния глава.

Уточнява се, че по предварителни разчети, икономическите загуби може да достигнат 2-3 млрд. долара.

Токаев информира, че в масовите безредици в Казахстан са участвали чуждестранни бойци, предимно от централноазиатски държави, включително Афганистан, и от Близкия изток.

„Нямам никакви съмнения, че това беше терористична атака – добре организиран и подготвен акт на агресия срещу Казахстан с участието на чуждестранни бойци, предимно от централноазиатските държави, включително Афганистан. Имаше и бойци от Близкия изток”, подчерта Токаев.

Замисълът, според него, е създаването на зони на контролиран хаос в страната с последващо превземане на властта. Това е предизвикало компетентните институции да започнат антитерористична операция, се казва още в съобщението.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук