Министерски съвет

Премиерът Кирил Петков ще проведе среща с ръководствата на петте национално представителни работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, както и с представители на ръководството на Българската асоциация на металургичната индустрия.

Срещата ще се състои в утрешния 11-ти януари и ще започне в 15 часа. Мястото е Министерски съвет.

Припомняме, че на 4-ти януари работодателските организации изпратиха отворено писмо до премиера Кирил Петков и до вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. В него те за пореден път настояха за среща с правителството, на която да бъдат начертани конкретни мерки за справяне с кризата, породена от непрекъснатото покачване на цената на електроенергията и на природния газ за небитовите потребители.

„Много пъти вече представителните организации на работодателите на национално равнище изпращат искания до Вас за среща, по време на която да обсъдим действени решения за преодоляване на кризата – около цената на електроенергията и на цената на природния газ за небитовите потребители, която става все по-драматична и заплашва българските предприятия със спиране на работа, загуба на работни места, сериозен ръст на цените вместо на доходите и масово обедняване. За съжаление, нямаме нито отговор, нито насрочена среща, се казва в писмото.

В нерго се пише още, че предложените мерки от страна на правителството не са работещи на фона на ситуацията с цената на природния газ и електрическата енергия в конкурентни на България икономики.

„Схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75% от разликата между действителната пазарна цена за м. юли т. г. (185,59 лв./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева. При цена 800 лева например, каквато среднодневна цена вече сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лева, а ще останат ефективно за плащане невъзможните 560 лева за мегаватчас“, обясняват те.

При такава картина много първоешелонни и структуроопределящи предприятия ще ограничат и поетапно спрат работа, предупреждават работодателските огранизации.

Работодателските организации призоваха за съгласуваност в действията на държавните институции и  незабавен и конструктивен диалог.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук