Томас Фрам

От години в българската и световната медийна среда проблемът с отразяването на реалната действителност става все по-остър. Зависимите медии и фалшивите новини пречупват същността на фактите и събитията и я представят изопачено според интересите на автори и и поръчители. Какви са характеристиките на стойностната журналистика и литература? По тази тема „Дебати.бг“ потърси анализ от живелия и работил дълго в България германски писател, журналист и преводач от български Томас Фрам.

Г-н Фрам изтъкна, че за пълното изобразяване на действителността е важно да се съобщи това, което се премълчава, защото трудно се вижда. Дори и в най-простите статии се изисква баланс между фактите, за да се изобрази някаква картина. По думите на Фрам всички обяснения трябва да имат истинна предпоставка и тук е главният проблем – в нейното скриване или подчертаване.

„В страна като България кой знае истината? Тук има само версии. Властимащите гледат да не знаеш истината, а само някаква версия. Затова много ми е смешно, че тук главните думи са: „какво е Вашето мнение по еди-кой си въпрос“; „как ще коментирате“. Тук няма истина, има само коментар, което е малко смешно. Естествено и в Германия е така, но там още вярват в някаква истина“.

Г-н Фрам подчерта, че свободата на словото е нужна на журналиста, за да функционира професионално. Той трябва да може свободно да си каже мнението.

Писателят изрази и своето възхищение от редица български автори и особено от онези, в чието творчество личи, че не са под ничие влияние, като Владимир Зарев, Блага Димитрова и Константин Павлов. Той разкри още, че в момента се занимава със съставяне на българска литературна история на немски език, каквото не е писана от 1983 година.

Пълното интервю с г-н Томас Фрам можете по-късно да прочетете в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук