Томислав Дончев
Томислав Дончев

Пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев, когото в сряда Министерският съвет натовари със задачата да организира машинното гласуване, каза, че едно устройство ще струва колкото един лаптоп, среден клас, или около 1 000 лева. Ако 15-те хиляди машини са с приблизително с такава цена, то една такава инвестиция би струвала около 15 млн. лв.

Но този разход е еднократен и тези 15 млн. ще служат за много избори за напред.

Има няколко детайла, които могат да променят цената, обясни Дончев.

„Още от есента на миналата година правим пазарно проучване, което не е много лесно. Защото няма европейски опит, с който можем да се съобразим… Допълнително ситуацията се усложнява с оглед на ситуацията в Китай. С каквито и компоненти да се асемблира, сглобява машината, част от тях се произвеждат в Китай“, каза той.

И добави:

„От една страна ние може да натискаме за по-ниска цена предвид големия брой машини, които ще се поръчат – при всички случаи между 15 и 20 хиляди. Те трябва да бъдат повече от броя на секциите. Първата причина – ако някоя машина дефектира, тя трябва да може да бъде подменена. Втората – има големи секции, в които гласуването само на една машина би забавило изборния процес и вероятно ще се наложи инсталирането на две или три машини“, каза вицепремиерът.

Вицепремиерът е против наличието и на хартиено гласуване, тъй като това е безсмислено и по този начин биха могли да се опорочат изборите.

„Темата за хартиено гласуване е валидна за секциите в чужбина. Там анализът показва, че транспортиране на машини е трудно, не винаги възможно. Темата с малките секции – там има редица притеснения за секции с под 300 гласоподаватели, но при всички случаи ще се случи това, което пише в кодекса, това ще направим“, каза Дончев.

Изненадващо Дончев намеси и коронавируса като евентуална пречка за въвеждането на машинното гласуване, но все пак изрази надежда, че това заболяване няма да попречи на българската демокрация. Всъщност автор на това екзотично предположение вчера стана проф. Михаил Константинов, който е известен като яростен противник на машинното гласуване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук