Снимка: anews.com.tr

Сирийски боен хеликоптер беше свален над западната провинция Алепо, при което са загинали и двамата пилоти. Сирийски наблюдател за човешки права (СНЧП) съобщи, че хеликоптерът е бил свален в провинция Алепо, където правителствените войски бележат сериозен напредък срещу бунтовници и джихадисти.

Според СНЧП атаката срещу хеликоптера е дело на турски войници, но засега няма официално поета отговорност за инцидента. Според организацията машината е била „дирктно ударена“ в полет. Двамата пилоти на хеликоптера на сирийската армия са загинали, предаде агенция „Франс прес“, като се позовава на неправителствената организация. Телата на двамата пилоти са намерени.

Това е втори такъв случай в рамките на една седмица. Напрежението муежду турските и сирийските войски в Идлиб вече на няколко пъти доведе до размяна на удари с жертви и от двете страни. Президентът Ердоган хвърли вината за нарушаване на споразумението с Русия за примирие върху сирийската страна и заплаши с мащабен военен отговор на опитите на сирийската армия да продължи да напредва в Идлиб зад линията на турските наблюдателни постове.

От вчера Анкара изпраща танкове и артилерия в подкрепа на войските в Сирия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!