Томислав Дончев
на снимката: вицепремиерът Томислав Дончев

Правителството не е прекратявало вече стартирали договори по европейските програми, за да използва финансирането от тях в борбата с коронавирусната пандемия. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ. Държавата се е възползвала от спестени или нестартирани процедури по изминалия програмен период, обясни още Дончев.

„Всички потенциалните ресурси, програми и мерки, с които разполагаме, бяха мобилизирани за непосредствен отговор на задълбочаващата се криза като финансирането възлиза на над 1 млрд. лева. За щастие не се стигна до прекратяване на вече сключени договори с бенефиценти на отделните програми, а се възползвахме от спестените или нестартирали процедури от програмния период 2014-2020”.

И добави:

„Средствата по ОПРЧР в отговор на коронавируса са с общ бюджет от над 328 млн. лева…Чрез Агенцията по заетостта ще се осигури подкрепа за работодатели и самоосигуряващи се лица чрез компенсации на възнаграждения. Планираният бюджет на операцията е 87 000 000 лева, обхванатите лица се очаква да бъдат 50 000. В рамките на друга схема, чрез Агенцията по заетостта ще се осигури подкрепа към работодатели за наемане на безработни лица (минимална работна заплата и дължимите осигуровки за сметка на работодателя за максимум от 3 месеца). Планираният бюджет на операцията е 120 000 000 лева, обхванатите лица се очаква да бъдат 52 000. Мерките, насочени към бизнеса за справяне с икономическите последици от кризата, а именно финансови инструменти и схеми за безвъзмездна помощ са по линия на ОПИК. Стартиралите и планираните проекти са с общ бюджет от над 683 млн. лева”.

Като антикризисна мярка се разглежда и подкрепата за подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия, каза Дончев,

„Със средства от ОПИК ще бъде направен принос в размер на 200 млн. лева към гаранционните портфейли на Българската банка за развитие. Не на последно място е и проектът на Министерството на здравеопазването „Борба с COVID 19“, който се финансира от оперативна програма „Региони в растеж“ и възлиза 40 400 000 млн. лева”.

Цялото интервю с вицепремиера Томислав Дончев може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!