Don4ev_Bienkovska
На снимката: европейският комисар, отговарящ за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП Елжбета Бенковска и заместник министър-председателят Томислав Дончев

По време на конференция с участието на еврокомисаря по вътрешен пазар Елжбета Биенковска, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че приоритет за кабинета е в рамките на една година да тръгнат електронните обществени поръчки. Стане ли това, ще се решат много от проблемите, които имаме, подчерта той.

Друг важен въпрос, който Дончев открои, е как да се прецизират конкурсните процедури и да се намали масовото обжалване на обществени поръчки. Като пример той посочи, че изграждането на тол-системата се бави в някои участъци заради, например, обжалване от страна на търговец за зеленчуци и малка фирма за производство на чорапи. От тези в много случаи ненужни обжалвания държавата регистрира щети за по 1 млрд. лева.

Сред целите на кабинета е да се подобри системата за обществени поръчки, така че да се толерират кандидатите с иновативни идеи, независимо че в конкурсните условия не са заложени конкретни параметри.

„Трябва да си признаем, че понякога финансираме далеч по-лоши проекти пред други, само защото нещо конкретно не е заложено в конкурсните условия. В тази насока трябва да се работи и системата трябва да се подобри – отбеляза Дончев.

Еврокомисар Биенковска направи важно уточнение пред участниците в конференцията:

„Обществените поръчки са мощен инструмент, от който зависи бизнеса на много хора. Много от възложителите, не само в България, а и в ЕС, залагат приоритетно на кандидатите, предложили най-ниска цена. Нека да е ясно, че правилата на общността не задължават никого, че трябва да избере цената пред качеството“.

В тази връзка Биенковска заяви, че се предвижда широка разяснителна кампания по отношение на обществените поръчки. Разработва се и онлайн платформа за обмен на най-добри практики в ЕС. Ще се залага занапред повече и на иновациите. Очаква се до края на годината да стартира в Брюксел и специализиран „Център за насърчаване на иновативни обществени поръчки“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!