Запознайте се с най-смъртоносните произведения на руската оръжейна промишленост. Тези пушки променят хода на войни навсякъде по света и носят слава на руските производители на огнестрелни оръжия.

№3 Мосин-Наган

Това е магазинна винтовка от 1891 г., използва рандов патрон 7,62×54, който визуално може да се сравни със снайперския боеприпас на НАТО калибър 308 или 7,62х51.

През годините това е оръжието, доказало се като най-издръжливото, точното и неостаряващото, тъй като руските войници са минали през редица конфликти, разтърсили из основи страната, с тази пушка – Първата световна война (1914-1918), Гражданската война (1917-1922) и Великата отечествена война (1941-1945).

Мосин Наган

Мосин-Наган също така се превръща в една от най-масово произвежданите военни пушки в историята, тъй като от 1891 г. са създадени повече от 37 милиона „Мосини“.

И въпреки възрастта ѝ нейни различни варианти все още се използват в съвременните конфликти.

„Може дори да я срещнете в снайперистки вариант на бойните полета в Сирия. Днес „Мосин“ струва на пазара около $200. Това е едно от най-евтините оръжия, които използват мощни муниции и могат да работят при екстремни климатични условия“, отбелязва Дмитрий Сафонов, военен анализатор на вестник „Известия“.

№2 АК-47

Абсолютна класика на руските огнестрелни оръжия, която полага основите на всички бъдещи оръжейни разработки в страната. Това е първата полу и напълно автоматична пушка 7,62×39 калибър в страната, която увековечи своя създател Михаил Калашников – човекът, който напуска училище след седмия клас и по-късно става един от най-големите производители на оръжие в световната история.

След Великата Отечествена война, руските производители на оръжия прекарват дни и нощи на работните си места, за да създадат нови оръжия, които да променят изхода от Втората световна война, в която до 1943 г. Русия е губеща сила.

 

Михаил Калашников

Дори и днес историците спорят върху евентуалния изход от войната, ако Калашников беше измислил пушката си няколко години по-рано – работата по проекта на оръжието започва през 1945 г. (последната година от войната) и една година по-късно му се провеждат военни тестове, за да може по-късно да се превърне в основното оръжие на съветските войници и тези от Варшавския договор за десетилетия напред.

„Това, което много историци и любители на оръжията забравят е, че АК-47, който днес познаваме, е военна пушка, преминала през многобройни преработки и подобрения, преди да придобие окончателния си и класически вид в началото на 1960-те. Често срещано неправилно мнение е, че тази пушка е можела да промени курса на Втората световна война, тъй като е отнело 15 години доработки, за да стане перфектното оръжие“, споделя Сафонов.

Дори 70 години след изобретяването си, АК-47 остава едно от широко използваните оръжия във военни действия по света, благодарение на своята надеждност, евтина цена и мощни муниции от 7,62×39 мм.

АК 47

Според проучване на Оксфордския университет в днешно време има около 100 млн. пушки „Калашников“ по цял свят и три четвърти от тях са АК-47.

№1 АК-74

За да създадете нова пушка, която ще промени света на оръжията, трябва първо да създадете нов куршум. Именно това е причината за появата на модел АК-74, който замени АК-47 в съветската армия. Новото оръжие беше заредено с нови муниции от 5,45×39 мм, които замениха предишните 7,62×39 милиметра.

„Имаше много причини да се сменят мунициите. АК-74, зареден с 5,45 стана по-точен, куршумът лети по-надалече и пистолетът получава по-малък откос. В резултат на това военната пушка също е „олекнала с 2 кг“. Да, 7,62 е по-мощен, но всички други фактори се превръщат в крайъгълен камък за войниците и дизайнерите и извеждат военната промишленост с една стъпка напред в историята“, споделя експертът.

За пръв път АК-74 се използва по време на конфликта в Афганистан (1979-1989), в който участва и Съветският съюз. Според книгата „Пушката“ (The Gun) на Дж. Чийвър ЦРУ е щяло да плати $5 хил. за първата пушка, пленена от афганистанци по време на войната.

АК 74

Дори и днес, след рухването на Съветския съюз, тя все още се използва от руската армия. Обаче се предполага, че трябва да смени мястото си като основно оръжие на войниците на страната със своя наследник АК-12.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук