глобално затопляне
Последствията за Западна Европа ще бъдат пагубни

Ново проучване на американската неправителствена организация „Climate Central“ показва шокиращите последствия от глобалното затопляне: До 2050г. големи площи земя ще бъдат под вода, посочват от TRAVELBOOK.

„Climate Central” анализира 51 млн. бази данни, за да състави интерактивна карта, която показва какви ще бъдат последствията от повишаването на морското равнище до 2050 и до 2100г. Заключението на учените е, че ако емисиите CO2 не се намалят драстично в световен мащаб, до 640 милиона души могат да загубят домовете си до 2100 година.

Големи площи, особено в Азия, които са само на няколко метра над морското равнище днес, в бъдеще ще станат необитаеми поради честите наводнения, а е възможно и да бъдат напълно под вода. Изследователите смятат, че до 2050г. 300 милиона души ще са загубили дома си, а до 2100 г. морето ще е погълнало огромни площи земя, които днес са дом на над 200 млн. души.

И това са само реалистичните оценки, които изхождат от предположението, че в най-лошия случай морското равнище ще се повиши с 2 метра до края на века. Изследователите по света обаче са особено притеснени от бързо топящия се континентален лед в Антарктида и Гренландия. Според статия на „Асоциацията на Хелмхолц за регионалните климатични промени“, Гренландия е загубила невероятните 286 милиарда тона маса от началото на сателитните измервания през 2002г. Ако цялата ледена покривка на Гренландия, която на места достига дебелина 3100м., се стопи, това би повишило морското равнище със седем метра. Независимо дали ще бъдат 2 или 7 метра обаче, според „Climate Central“, до 2100г. Шанхай например ще бъде наводнен, точно както Калкута в Индия и големи части от Бангладеш, Виетнам, Тайланд и Индонезия.

глобално затопляне
Големи територии в Азия ще бъдат засегнати от чести наводнения

Европа също ще бъде засегната от повишаването на морското равнище: Венеция? Изчезнала в морето най-късно до 2100 година. Покрайнините на Лисабон и Лондон: под вода. Градове като Бордо, Льо Хавър и Дюнкерк: необитаеми. Гент, Антверпен, Хага и Амстердам: наводнени. В България не се предвиждат големи щети: На места плажната ивица ще се измести с няколко метра.

глобално затопляне
България няма да бъде сериозно засегната

Симоне Пот, представител  немската неправителствена организация „В помощ на хората, засегнати от световния глад” дори и днес вече вижда тези проблеми: „Според доклад на ООН 820 милиона души по света вече гладуват, а през 2017 г. още 39 милиона души вече не могат да се хранят пълноценно поради климатичните промени. Резултатът е напрежение между групи от населението, дори страни, но също и пряко между бедни и богати. „Климатичните промени изострят подобни конфликти“, казва Пот. Крис Мелцер, представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците посочва: „Недостигът на вода, земеделска земя и жилищни райони – може да стане причина за продължителни войни“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!