Тошко Йорданов и Бойко Борисов

Изненадващо вчера Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ (ИТН) каза, че най-вероятно партията не би одобрила кабинет, в който Кирил Петков е министър, а причината била бившето двойно гражданство на предишния служебен министър на финансите.

Днес излезе проучване на „Сова Харис“, по поръчка на Dir.bg, според което „Продължаваме промяната“ се очертават като лидер сред новите формации, измествайки „Има такъв народ“ от върха. „Демократична България“ също понася значителни загуби за сметка на партията на бившите министри от служебния кабинет. „Изправи се БГ! Ние идваме!“ също търпи загуби. Социалният профил на формацията на Мая Манолова все пак й позволява да удържи нивото за преодоляване на бариерата за следващия парламент.

На фона на политическата криза и неспособността да се излъчи редовно правителство подкрепата за системните партии се стабилизира. ГЕРБ се открояват като най-масовия политически субект. За ДПС се отваря шанс да възстанови влиянието си в някои от традиционните за тях райони. Втвърдяването на позициите на тези две партии, изразено и в кампаниите им, обаче води до още по-изразена изолация от останалите.

Сова Харис, проучване

Ако изявлението на Тошко Йорданов е вярно, и е съгласувано със Слави Трифонов, много е вероятно чисто математически правителство на промяната да не може да бъде съставено за трети пореден път, отново заради капризи на ИТН.

Дали тези капризи са продиктувани от политическа немощ, или са мотивирани по друг начин, остава да разберем. Но ако и този път заради ИТН не се състави правителство, това би означавало, че въпреки многобройните си изявление срещу ГЕРБ и ДПС, ИТН на практика ги подкрепят.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук