Великобритания вече е самостоятелна и не е част от ЕС. За голяма радост на едни и за тъга на други, ЕС се раздели с един от най-видните си членове и само бъдещето ще покаже за кой отделянето ще е добро и за кой – не, ако изобщо някой спечели от това.

Преговорите за Брекзит се проточиха няколко години и имаше моменти, в които отделянето изглеждаше почти неосъществимо, както и други, в които изгеждаше, че ще стане хаотично. В крайна сметка чрез изборите на 12 декември миналата година британците, изморени от неизвестността, подкрепиха по-бързия вариант за решение на ситуацията – този, който приключва на 31 януари.

Празните мечти по една отдавна залязла империя надделяха над перспективата за развитие в общност и стана това, което всъщност е редно в условията на демократичен ред – бе уважен избърът на една цяла нация как да пристъпи към бъдещето си.

Грешка или не, Брекзит вече е факт. За мнозина остава надеждата, че Обединеното кралство някога ще се завърне в европейското семейство. Европейските лидери нееднократно подчертаха, че вратата за това е винаги отворена.

В един от най-важните органи на ЕС настъпват някои промени още от днешния ден. Броят и разпределението на местата в Европейския парламент се променя във връзка с оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

След оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС на 31 януари 2020 г., Европейският парламент ще има 705 места, в сравнение с предишните 751 (максималният позволен брой в договорите на ЕС), съобщават от ЕП.

От общо 73 места на Обединеното кралство, 27 са преразпределени на други държави членки, като останалите 46 ще бъдат запазени в резерв за възможни бъдещи разширявания на ЕС. Всички нови евродепутати бяха избрани по време на европейските избори през май 2019 г.

В зависимост от националните правила, някои имена вече бяха потвърдени от съответните държави членки, докато други все още се очаква да бъдат получени от администрацията на ЕП. Преразпределението на местата гарантира, че нито една страна на ЕС няма да изгуби от това, докато някои държави членки ще получат от едно до пет допълнителни места, за да се компенсира недостатъчното им представителство след демографските развития в тези страни.

Новото разпределение на местата взема предвид размера на населението на държавите членки, както и необходимостта от минимално представителство за европейските граждани в по-малките страни.

Принципът на „регресивна пропорционалност“ означава, че по-малките страни имат по-малко членове на ЕП в сравнение с по-големите държави, но също така, че евродепутатите от по-големите страни представляват повече граждани от техните колеги от по-малките държави.

Европейският парламент ще продължи да оказва влияние на преговорите относно бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. Брекзит ще засегне и състава на комисиите и междупарламентарните делегации на ЕП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук